Ismerős? A macskák ismeretlen oktanú húgyhólyaggyulladása

A kórkép, amelyet angol elnevezése (Feline Idiopathic Cystitis) után röviden FIC-ként is emlegetnek, megkeseríti a macskák és gazdáik életét. Az ember rendszerint annyit lát, hogy macskája egyik napról a másikra gyakran keresi fel az alomtálcát és nagy nehézségek árán, erőlködve, kis mennyiségű vizeletet ürít. A pisilést gyakran kíséri fájdalmas nyávogás. Nem ritkán kedvetlen is a cica, esetenként az étvágya is csökken. Az aggódó gazda persze állatorvoshoz siet kedvencével, aki rendszerint nem talál mást, mint húgyhólyaggyulladásra utaló jeleket. A vizelet gyakran tartalmaz vért (szabad szemmel is láthatóan vagy csak tesztcsíkkal kimutathatóan), de az esetek egy részében steril, azaz nem tartalmaz baktériumot.

Ahogy az elnevezés is mutatja, a kórkép oktana nem ismert. Feltételezzük, hogy kialakulásában a stressz játszik elsődleges szerepet. Mivel a macska „a megszokások embere”, bármilyen változás stresszorként hathat: a napirend változása, egy új alomtálca vagy új alom bevetése, egy kisbaba érkezése, új házi kedvenc megjelenése, költözés, lakásfelújítás… A lista nagyjából soha nem ér véget, ami felettébb rossz hír, hiszen a probléma akkor számolható fel sikeresen és véglegesen, ha sikerül azonosítani és kiiktatni a kiváltó okot. Emellett persze elengedhetetlen a tüneti kezelés: a kellő mennyiségű folyadék biztosítása, szükség esetén antibiotikum és fájdalomcsillapító adagolása, persze kizárólag az állatorvos utasításának megfelelően. A stressz oldására elterjedten alkalmazzák a feromont tartalmazó FELIWAY CLASSIC Párologtatót. Sok állatorvos rutinszerűen javasolja a szájon át adagolt glükózaminokat, mivel támogathatja a húgyhólyag nyálkahártyájának regenerálódását. Mivel a macska itatása alig kivitelezhető, javasolt ilyenkor a nedves tápokkal való etetés vagy a már megszokott száraz táp vizezése. Nem lehet elégszer elismételni, hogy különösen többmacskás otthonokban ügyelni kell arra, hogy mindig eggyel több legyen minden használati tárgyból, mint ahány macska él együtt: alomtálcából, etető-és itatótálból, pihenőhelyből, illetve ezek elhelyezése is megfelelő legyen. Ebben nyújtunk segítséget a www.feliway.hu oldalon található cikkünkben, amelyet ide kattintva találsz.

Végül fontos hangsúlyozni, hogy a fent leírt tünetek más betegséget is takarhatnak, pl. a húgycső elzáródását, amely kezelés nélkül a cica halálát okozhatja! Ezért minden esetben fordulj mielőbb állatorvosodhoz! Ha többet szeretnél tudni a FIC-ről, nézd meg az alábbi szórakoztató videót:

2019. június 20.

Kapcsolódó termékek

További termékek