Káros a természetre nézve a kutyakaki?

A sétáltatás a kutyák lételeme, ezért minden gazdinak kötelessége, hogy a napirendjének részévé tegye a kedvencével való mozgást, ha esik, ha fúj. A séta nemcsak a mozgás miatt fontos, ugyanis a lakásban tartott ebeknek csak ilyenkor van alkalmuk arra, hogy elvégezzék a dolgukat. A köztisztaság érdekében a városokban szerencsére már alapelvárás, hogy mindenki összeszedje kutyája után az ürüléket, a természetben való séta közben azonban keveseknek jut eszébe ugyanez, pedig egy belga kutatás szerint kárt okozunk vele a környezetünknek. 

A közelmúltban jelent meg egy kutatás az Ecological Solutions and Evidence című folyóiratban, amely a Genti Egyetem munkatársainak eredményeit mutatja be. A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatással van a környezetünkre a természetben való kutyasétáltatás, éppen ezért másfél éven keresztül figyelték a Gent környéki természetvédelmi területeken megforduló gazdik és kutyák szokásait. A kutatás alatt 1600 kutya látogatását rögzítették, akik a kijelölt ösvények mentén sétáltak, és végezték el a dolgukat. 

Arra voltak kíváncsiak, hogy a kutyák ürülékében, illetve vizeletében található foszfor és nitrogén milyen mértékben befolyásolja a természetvédelmi területek ökoszisztémáját. A megfigyelt kutyák és látogatásaik számát, valamint kedvenceink átlagos foszfor- és nitrogéntermelésének mértékét ismerve már könnyen elvégezhették a szükséges számításokat. Az eredmény megdöbbentő, ugyanis becsléseik szerint a szóban forgó területeken megforduló ebek átlagosan 11 kilogramm nitrogént és 5 kilogramm foszfort hagynak maguk után hektáronként, ami vetekszik mezőgazdaság, az ipar és a közlekedés környezeti hatásaival. 

A fő probléma ezzel az, hogy az ürülék jellemzően az ösvények mentén halmozódik fel, mivel a kutyák a gazdijaik közelében haladnak, a kis területen koncentrálódó nitrogén és foszfor pedig túltrágyázza a talajt, így néhány invazív faj (pl. medvetalp vagy csalán) leuralja a többi növényt, amelynek hatására sérül a helyi ökoszisztéma egyensúlya, és így például hátrányba kerülhetnek olyan állatok, melyek léte az eltűnő növényektől függ.  

A tudósok szerint a becsléseik Európa több pontjára is érvényesek lehetnek, de a megoldás bonyolult, hiszen a problémát az sem oldaná meg teljesen, ha minden gazdi összeszedné a kutyája ürülékét a természetet járva is. A kaki eltűnése egyet jelentene a foszfor eltűnésével is, ám a pisi továbbra is jelentős nitrogénterhelést róna az ősvények mentén elterülő környezetre. 

A helyzet azonban így is jelentősen javulna, ha mindenki, mindenhol összeszedné a kutyája kakiját, ezért érdemes felhívnod ismerőseid figyelmét a jelenségre egy megosztással!

Forrás: Guardian 
2022. július 25.