6 ok, amiért a macskád szeret rajtad feküdni

A cicák a napjuk jelentős részét pihenéssel töltik, és ezt a legkülönbözőbb, olykor a leglehetetlenebb helyeken teszik. Vannak olyan macskák, akik a mosdókagylóban szeretnek aludni, de az is előfordul, hogy egy kartondobozba, fiókba, esetleg az egyik ruhásszekrénybe fészkelik be magukat. Gazdiként viszont számodra is az lehet a legkellemesebb élmény, amikor kedvenced az öledbe, a mellkasodra vagy a hasadra fekszik, azonban felmerül a kérdés, hogy miért nem választ egy sokkal kényelmesebb helyet, ahol jobban elterülhet, és nem mozgolódik alatta a „föld”?   

1. Biztonságos helyek megjelölése 

A macskák territoriális állatok, így ösztönösen törekednek arra, hogy rendszeres időközönként kijelöljék a területük határait, és a legbiztonságosabb pontokat. Ennek látható jele, amikor kedvenced bútorokhoz, különböző tárgyakhoz vagy a lábunkhoz dörgöli a pofiját. Ilyenkor macskaferomonokat hagy a felületen, ezzel üzenve saját magának, illetve a fajtársainak. Valami ilyesmiről van szó akkor is, amikor a cicád a hasadra fekszik, hiszen olyankor a pofijával hozzád dörgölőzik, így megjelölve téged, mint biztonságos helyet a lakásban. 

2. Kellemes hőmérséklet

Ki ne szeretné a kellemes, meleg helyeket, ha szundiról van szó? A cicád mindenképpen szereti, és meg is figyelhetted már, hogy hidegebb hónapokban kifejezetten keresi a napsütötte fekhelyeket. Estére azonban lemegy a nap, ezért új hőforrás után kell néznie. Itt jössz te a képbe, akinek a testhőmérséklete pont megfelelő egy cica számára, aki pihenni szeretne egy kicsit.

3. Biztonságot nyújtó magasság

A macskák ösztönösen keresik a magaslati pontokat, ahonnan jobb rálátásuk nyílik a terepre, hogy megfigyelhessék a történéseket, illetve nehezebben megközelíthetőek legyenek az esetleges támadók számára. Ezért olyan népszerűek a cicák körében a több emeletes mászókák, a polcrendszerek, vagy a szekrények teteje. De egész csekély magasságkülönbség is számít, így megfigyelhetted már, hogy kedvenced ahelyett, hogy az íróasztalon feküdne, rátelepszik a laptopodra vagy egy könyvre. Ez is szerepet játszik tehát abban, hogy cicád a hasadat vagy a mellkasodat választja fekhelyéül. 

4. Nyugtató hangok, illatok

Ha a cicád rajtad fekszik, hallhatja a tested zörejeit is, ami nyugtató hatással van rá. Amikor belélegzel, te csak annyit látsz, hogy cicád a mellkasoddal együtt megemelkedik, ő azonban hallja a légzésed hangját is. Hallja a szívverésedet, a vérkeringésedet vagy a hasad motyorgását is, ami elősegíti a nyugodt pihenését. Mindezek mellett az sem elhanyagolható, hogy ismerős az illatod, ami biztonságérzetet kelt benne. 

5. Ragaszkodás

Kutatások bizonyítják, hogy a cicák hasonlóan ragaszkodnak hozzánk, mint a kutyák, ezért joggal feltételezhetjük, hogy a fekhelyük kiválasztásánál ez is szempont. Kedvenced szeret téged, és biztonságban érzi magát melletted, ezért is bízza magát rád, amikor valamelyik testrészedre fekszik. Ha emellé még dorombolás, dörgölőzés és orrpuszi is társul, akkor teljesen biztos lehetsz benne, hogy a cicád el sem tudna képzelni jobb fekhelyet nálad. 

6. Kényelem

Ha szétnézel a lakásban, egy csomó olyan helyet láthatsz, ami első blikkre sokkal kényelmesebbnek tűnik, mint az öled, a mellkasod vagy a hasad, hiszen bármennyire is próbálsz nyugton maradni, amíg kedvenced rajtad pihen, mégiscsak muszáj levegőt venned, fészkelődsz, lapozod a könyvet vagy a távirányítóért nyúlsz, illetve bármelyik pillanatban felállhatsz, ha vécére kell menned vagy csörög a telefon. A fent említett szempontok, tehát a korábban biztonságosként megjelölt hely, a kellemes hőmérséklet és a magaslat nyújtotta biztonság, a nyugtató környezet és a gazdi szeretete azonban felülírják ezeket a kényelmetlenségeket. 

Szeretnél még ehhez hasonló cikkeket olvasni a cicákról? Akkor érdemes feliratkoznod a FELIWAY Blogra itt, így elsők között értesülhetsz, ha új, érdekes írással jelentkezünk a macskák viselkedésével kapcsolatban!

 Forrás: blog.feliway.hu
2020. október 19.