5 jel, hogy a cicád és a kutyád kedvelik egymást!

A macska és a kutya valóban ősellenségek lennének? Mivel számos példát láthatunk arra, hogy cica és eb jól megfér egymás mellett, egy háztartásban, ez az elmélet nem állja meg a helyét, de kár tagadni, hogy a két állat gyakran ápol ellenséges viszonyt. Ez főként „területrendezési viták” miatt van, de közre játszik benne a két kis kedvenc eltérő testbeszéde is, mivel egy adott a jelzés pont az ellenkezőjét jelentheti a kutyáknál, mint a macskáknál. Vannak azonban olyan jelzések is, amelyek az egymás iránti szimpátiáról árulkodnak, ezért ha szeretnéd megtudni, hogy a te kedvenceid milyen kapcsolatban vannak, akkor ezekre figyelj:

1. Szimatolás

A kutyák és a macskák életében a szagok sokkal fontosabb szerepet töltenek be, mint a miénkben. Nemcsak az egyik legfontosabb érzékszervük, de a társas viselkedés során is döntő szerepet kap, hiszen a két állat egymás illataiból sok mindent megtudhat a másik állapotáról. Éppen ezért ha cicád és kutyád egymás fenekét szaglássza, az jót jelent, hiszen kedvenceid nem engednek oda akárkit a hátsó fertályukhoz.       

2. Orrpuszi 

Ahogy cicák közötti barátságról szóló cikkünkben írtuk, az orrpuszi egyfajta köszönést jelent, és ez kivételesen mindkét fajnál érvényes. Ha tehát kutyád és macskád összeérintik az orrukat, akkor üdvözlik egymást, és a bizalmukat jelzik a másik felé, hiszen az orruk rendkívül fontos és sérülékeny szerv, így nem érhet hozzá csak olyan, aki közeli kapcsolatban áll velük.

3. Összebújás, közös alvás

 Ha egy cica kifejezetten kedvel valakit, akkor gyakran bújik szorosan mellé, és a farkával megpróbálja átfonni, esetleg még a pofácskáját is odadörgöli. Ha ezt a jelenséget a cicád és a kutyád között veszed észre, akkor van okod a boldogságra, hiszen szőrös kis barátaid igazán kedvelik egymást. Még nagyobb fokú bizalomra utal a közös alvás, hiszen a csukott szem meglehetősen kiszolgáltatottá teszi kedvenceinket, így ez csakis akkor megengedhető, ha biztonságban érzik magukat.

4. A farok állása 

A kutyákat és a macskákat a testbeszédükön keresztül érthetjük meg a legjobban. Ehhez azonban mindkét állat nyelvét meg kell tanulnunk, ugyanis ahogy fentebb is említettük, a jelzéseik gyakran pont az ellenkezőjét jelentik egymásnak. Például ha cicád felfelé álló farokkal közeledik a kutyád felé, akkor üdvözölni szeretné, míg a kutyádnál a farok felemelt helyzete vagy csóválása már nem ennyire egyértelműen pozitív jelzés. Fontos, hogy kedvenceidnek legyen idejük kiismerni egymás jelzéseit, de neked is fel kell ismerned a potenciálisan veszélyes helyzeteket. A kutyák testbeszédének legfontosabb elemeiről például itt olvashatsz! 

5. Közös játék

A közös játék jelentőségét akkor érthetjük meg igazán, ha a játékra úgy gondolunk, mint a vadászatot helyettesítő tevékenységre. A kutya és a cica egyaránt a prédát látja a nekik szánt játékokban, ezért általában meglehetősen irigyek ezekre a holmikra. A játékstílusuk is különbözik, hiszen a cicák inkább pofozgatni szeretik a dolgokat, míg a kutyák elrohanni, visszahozni, marcangolni szeretnek. Ebből kifolyólag ha kedvenceid megosztják egymással a játékaikat, vagy közösen mókáznak, az igen nagy szó, hiszen ehhez mélyen gyökerező, ösztönös érzéseken kell felülkerekedniük! 

Ha a fenti jelek egyikét sem tapasztalod, ne csüggedj, hiszen egy kutyának és macskának nem feltétlen kell puszipajtásnak lennie ahhoz, hogy jól megférjen egymás mellett! Ha cicád egy évnél fiatalabb, akkor még szerencséd is van, hiszen ezeken a lépéseken keresztül még könnyen összeszoktathatod a kutyáddal! 

Forrás: szeretemacicamat.blog.hu / blog.feliway.hu
2020. január 31.