A cicák közötti barátság 5 jele

Ha több cicája van az embernek, gyakran szembesülhet azzal, hogy kedvencei nem éppen puszipajtások. A szerencsésebb gazdik macskái azonban jól kijönnek egymással, sőt, igazi barátság is szövődhet közöttük, amelynek egyértelmű jelei vannak. Ha kicsit jobban megfigyeled kedvenceidet, te is észreveheted az alábbi jelzéseket, amelyek egyértelművé teszik számodra, hogy cicáid között harmonikus a kapcsolat!

1. Orrpuszi 

Az emberekhez hasonlóan a cicák is tesznek bizonyos gesztusokat azok felé, akiket kedvelnek. Az egyik ilyen viselkedésforma különösen ismerős lehet, hiszen nagyon hasonlít ahhoz, ahogy szeretteinket köszöntjük. Ha cicáid az orrukat összeérintve, „orrpuszival” üdvözlik egymást, akkor biztos lehetsz benne, hogy a lehető legnagyobb bizalommal fordulnak a másikhoz, ugyanis az orruk az egyik legfontosabb érzékszervük, amely sérülékeny, így nem engednek a közelébe akárkit, csakis a legközelebbi barátaikat! 

2. Összebújás

A cicák közötti barátság leggyakoribb jele, ha összebújva vagy egymáshoz közel pihennek. Ehhez is nagyfokú bizalomra van szükség, hiszen alvás közben egy macska igencsak kiszolgáltatott helyzetben van, így nem hunyhatja be a szemét anélkül, hogy ne érezné magát biztonságban. Éppen ezért ha kedvenceid összebújnak, vagy akár csak egy helyiségben pihennek, akkor bizonyára nincs félnivalójuk egymástól. 

3. Felfelé álló farok

A macskákat a testbeszédük alapján lehet a legkönnyebben megérteni, és ebben fontos szerepet játszik a farkuk. Ha odafigyelsz tehát kedvenceid farkának állására, abból sok mindent leszűrhetsz. Például ha felfelé álló farokkal köszöntik egymást, akkor nincs okod gyanakvásra, hiszen ez is a barátság egyik jele! 

4. Nyalakodás

Tudtad, hogy a cicák az ébren töltött idejük egyharmadát a mosakodásra fordítják?  Ez a rituálé elég fontos, hiszen így tisztíthatják meg a bundájukat a szennyeződésektől, élősködőktől, ízlelésük segítségével információkat gyűjthetnek a külvilágról, ráadásul a nyalakodás nyugtatóan hat a cicákra. Habár a macskák hihetetlenül hajlékonyak, azért mégse érhetnek el minden testrészt, így kapóra jön egy jó barát, aki ezeken a helyeken is megtisztogatja őket. Ha azt látod, hogy kedvenceid előszeretettel bízzák a másikra szőrzetük ápolását, akkor biztos lehetsz benne, hogy jó viszonyban vannak! A nyalakodást a nyugtató hatása miatt azonban túlzásba is lehet vinni, ezért érdemes elolvasnod ezt

5. Közös játék

A közös játék kölyökkorban teljesen megszokott, hiszen a kiscicák egyrészt így fejezik ki kötődésüket a testvéreikhez, másrészt készülnek a nagybetűs életre a vadászat gyakorlásával és a testedzéssel. Felnőtt korban egy kicsit más a helyzet, hiszen bizonyos fokú hierarchia alakul ki az egyedek között, ezért a cicák csak azzal játszanak, akivel egy szinten érzik magukat. Ha cicáid tehát egyik mókából se hagyják ki a másikat, akkor egyenlő félként kezelik egymást. 

Mi van, ha nem jönnek ki jól?

Ha fenti jelzések egyikét se fedezed fel cicáid között, az még nem feltétlen jelenti azt, hogy utálják egymást. A macskák közötti viszony lehet távolságtartóan is kiegyensúlyozott, ám ha azt veszed észre, hogy kedvenceid kifejezetten kerülik egymás társaságát, gyakran összekapnak, vagy megpróbálják elállni a másik útját, akkor feszültség van közöttük, amelynek feloldásában segíthet a FELWAY FRIENDS Párologtató, ha pedig még többet szeretnél megtudni a macskák közötti konfliktus forrásairól és megszüntetéséről, akkor olvasd el ezt a cikket

A fentiek alapján a te cicáid jól kijönnek egymással? Esetleg fényképed is van arról, ahogy összebújnak, játszanak vagy tisztogatják egymást? Akkor küldd el a macskABC Facebook-oldal posztja alá, ide!

Forrás: szeretemacicamat.hu / blog.feliway.hu
2020. január 23.

Kapcsolódó termékek

További termékek