10 ok, amiért a cicád kiölti a nyelvét

Nehéz lenne felsorolni az összes aranyos macskaszokást, amely mosolyt varázsol a gazdik arcára, de ha egyet kellene említeni, bizonyára sokan a nyelv kiöltését választanák. A cicák ugyanis hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a nyelvük vége kilóg a szájukból, de valójában sokkal összetettebb jelenségről van szó, amelyet nem csak a feledékenységgel lehet magyarázni. Íme tehát a lehetséges okok.

1. Biztonság 

A macskák alapvetően éberen alszanak, és pihenés közben is figyelik a környezetüket, hogy időben reagálhassanak a közelgő veszélyre. Azonban ha a biztonságérzetük úgy diktálja, ők is képesek teljes mértékben ellazulni alvás közben. Ilyenkor az izmaik elernyednek, aminek következtében még a nyelvük is előbukhat a szájukból.

2. Valami rátapadt 

Téged is szokott nyalogatni a cicád? Akkor biztos észrevetted, hogy a nyelvének felülete érdes, ami a keratinból álló, apró tüskéknek köszönhető. Ezek a tüskék elősegítik a bundája a tisztán tartását, az ivást és a nyál eloszlatását a testén, ami nagy melegben hasznos, hiszen kedvenced így hűti magát. Azonban kellemetlenségeket is okozhatnak, például ha közéjük ragad valami, ami egyáltalán nincs a cicád ínyére. Ilyenkor ki fogja ölteni a nyelvét, és lehet, hogy a segítségedre szorul.

3. Anatómiai okok 

Az is előfordulhat, hogy a nyelv kiöltése testi adottságokból fakad. A kutyákhoz hasonlóan a cicák esetében is előfordul laposabb orr pár fajtánál, például a perzsa, a himalája és burma macskáknál, akik a pofijuk szerkezete miatt hajlamosabbak a nyelvük előhagyására. Csak úgy, mint a hiányos fogazatú vagy deformált állkapcsú fajtársaik.

4. Stressz, idegesség 

Gyakran figyelhető meg a nyelv kiöltése olyan cicáknál, akik rosszul viselik az utazást. Az ő esetükben a stressz a kiváltó ok, amely megelőzhető a hordozóhoz, illetve az autóhoz való hozzászoktatással, illetve enyhíthető például nyugtató hatású feromont tartalmazó FELIWAY Classic Spray segítségével.

5. Rosszullét 

Ha egy cica émelyeg, gyakran elkezdi nyalogatni a szája szélét, miközben hosszabb időre előhagyhatja a nyelvét. Ha úgy látod, hogy a nyalogatást öklendezés is kíséri, és nem enyhül rövid időn belül a probléma, érdemes felkeresned az állatorvosod, hogy kiderüljön, nincs-e valami komolyabb egészségügyi oka a jelenségnek.

6. Idegrendszeri probléma  

A nyelv mozgatása összetett folyamat, amely idegrendszeri problémák esetében könnyen felborulhat, ez pedig rendellenes nyelvmozgásokhoz vezethet, amelyet általában más szokatlan mozdulatok is kísérnek, ezért mindenképp fordulj állatorvoshoz, ha ilyet tapasztalsz kedvencednél!

7. Légzőszervi vagy szívprobléma 

Ha a nyelv kiöltését hörgő, köhögő hangok is kísérik, elképzelhető, hogy kedvencednek a légzőszervét vagy a szívét érintő problémája van. Árulkodó jel még a kékes nyelv és íny, illetve a nehézlégzés. Ebben az esetben is fontos, hogy minél hamarabb állatorvoshoz fordulj!

8. Melege van

A macskák leginkább a talppárnáikon keresztül, illetve a nyelvük és a nyáluk segítségével képesek hűteni magukat, ezért ha nyáron azt veszed észre a cicádon, hogy sokszor dugja ki a nyelvét, próbáld meg felfrissíteni az alábbi tippek segítségével! 

9. Fog- és ínyproblémák

Ahogy a mi esetünkben, úgy a macskák számára is elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia. A hiánya fogászati problémákat, ínygyulladást okozhat, amelynek egyik jele lehet a kidugott nyelv, de kísérheti rossz lehelet, étvágytalanság vagy rágási nehézségek is. Ilyenkor szintén számíthatsz az állatorvos segítségére.

10. Idősödés

Az idősebb cicák számára egyre nagyobb kihívást jelent uralkodni a testük fölött, így a mozgásuk nehézkessé válik, gyengülnek az érzékeik, és a nyelvüket sem úgy irányítják, mint korábban, így könnyen előfordulhat, hogy olykor-olykor „kint felejtik”. 

A te cicád is ki szokta ölteni a nyelvét és fotód is van róla? Küldd el nekünk kommentben ide!

Forrás: rover.com 
2023. november 13.