10 érdekes tény cicákról – I. rész

Ha cicákról van szó, csakis szuperlatívuszokban beszélhetünk, ám vannak olyan különleges macskák, akik még fajtársaik közül is kiemelkednek teljesítményük vagy testi adottságaik alapján, illetve mi emberek is próbálkozunk cicákhoz köthető rekordok felállításával. Korábban már volt szó 5 különleges macskáról, ám a meglepő cicás tények tárháza kimeríthetetlen, ezért összegyűjtöttünk még 10 érdekességet! Lássuk a lista első felét! 

1. Az első háziasított cica

2004-ben találták meg Cipruson annak a cicának a maradványait, aki jelenlegi tudásunk szerint az első háziasított macska volt. A francia régészekből álló csoport egy újkőkorszaki település feltárása közben bukkant rá a sírra, amelyben egy ember mellett gondosan elhelyezett, i.e. 9500 körülről származó macskacsontvázat találtak. A kutatók szerint a maradványok pozíciója arra utal, hogy az állatot és az embert egyszerre temették el, tehát minden bizonnyal házi kedvencről és gazdájáról van szó. 

2. A leghangosabban doromboló cica

Ezt a különleges rekordot egy Merlin nevű cica tartja, aki az Egyesült Királyságban él gazdájával, Tracy Westwooddal. A 2015-ös mérés alapján Merlin dorombolásának hangereje elérte a 67,8 decibelt. Hogy érzékletesebb legyen, ez a hangerő körülbelül egy átlagos éttermi, irodai alapzaj vagy egy heves zivatar hangerejével egyezik meg. A hivatalos mérésről egyébként videó is készült:

3. A legtermékenyebb cica

 Természetesen ezt sem lehet teljes bizonyossággal kijelenti, de a Guinness Rekordokat listázó oldal szerint a legtöbb utódot világra hozó macska egy Dusty nevű kisállat volt. A texasi házi kedvenc 1935 és 1952 között 420 kiscicának adott életet, amit hivatalosan azóta egy macska sem volt képes felülmúlni.

4.  A leggazdagabb cica 

A Guinness Rekordokat nyilvántartó bizottság szerint a világ valaha volt leggazdagabb cicája egy Blackie névre keresztelt házi kedvenc volt, akinek gazdája Ben Rea 1988-ban halt meg, és 7 millió fontos vagyont hagyott az utolsó életben maradt macskájára. Az állat gondozásával jótékonysági szervezeteket bízott meg, emellett hagyott még némi készpénzt a kertészére, vízvezeték-szerelőjére és gépészére is, az otthonát pedig az egyik barátjának ajándékozta. 

5. A legmagasabb kaparófa 

A cicák Kínában is nagy népszerűségnek örvendenek, ezért egy kínai cég, a Shanghai Chowsing Pet Products munkatársai egy 9,85 méter magas, 9,63m x 9,63m alapterületű kolosszussal tisztelegtek a szőrös kis kedvencek előtt. Az elképesztő építmény, amelyet 2018-ban emeltek Sanghajban, 9 392 kg-ot, tehát majdnem 10 tonnát nyomott. 

Nem szeretnél lemaradni a cicás érdekességeket felvonultató lista második feléről? Akkor kövesd a macskABC Facebook-oldalt, ahol hamarosan jelentkezünk a második résszel!

Forrás: guinnesworldrecords.com 
2020. október 5.