Zene macskáknak

Kedvenceink közérzetét rendkívül sok tényező befolyásolja. Ezek közé tartoznak a környezetükben előforduló zajok, melyek közül néhány kifejezetten zavaró, sőt, akár veszélyes is lehet a macskák számára. Ha vannak idegesítő zajok, akkor biztos van olyan is, ami kifejezetten jó hatással lehet a cicákra. Legalábbis ezt feltételezve fogott érdekes kísérletbe egy amerikai zeneszerző, aki a macskák számára kellemes zene megkomponálására adta fejét.

Ha macskazenére gondolunk, valami szörnyű, elviselhetetlen muzsika juthat az eszünkbe, ám David Teie egyik albuma megváltoztathatja a szó jelentését. Az Amerikai Nemzeti Szimfónikus zenekar szólistája ugyanis egy lemeznyi zenét komponált kifejezetten macskák számára. A dalok elkészítése során olyan hangokat próbált imitálni, melyek a cicák fülének kellemesek, így hallhatunk benne dorombolásra, szívverésre hajazó effekteket, de egy szundikáló cica is része a zenének. Teie alapos kutatást végzett, hogy megtalálja azokat a hullámhosszokat, melyek a leginkább passzolnak a macskák „ízléséhez”, és arra jutott, hogy míg az embereknek a női hang hullámhosszához közel álló hegedű hangja okoz gyönyört, addig a négylábú barátainkra a cselló van a legjobb hatással. Mivel a cicák kölyökkorukban fejlődnek a leggyorsabban, ezért nosztalgikus érzést keltő kölyök nyávogás és szoptatás hangját utánzó sávokat is rögzített a zeneszerző.

Mivel kíváncsi volt arra, hogy művei tényleg azt a megnyugtató hatást váltják-e ki kedvenceinkből, mint amit ő feltételezett, élő bemutatót tartott egy macskás kávézóban, és egy tudóscsoportnak is elküldte a felvételeit. A bemutatón az újságírók is meggyőződhettek arról, hogy a cicák reagálnak a zenére, és legtöbbjük nyugalmi állapotba kerül tőle – vagy elaludtak, vagy békésen odaheveredtek a zene forrása köré. Akadt persze olyan is a szőrös kis közönségben, akit nem érdekelt a muzsika, és inkább a játékaival foglalkozott, de az is elmondható, hogy a finom falatok könnyen kizökkentették a koncertet élvező cicákat is. A Wisconsini Egyetem kutatói is felfedezték, hogy a zene hatással van a macskákra, hiszen a tesztalanyok 77 százaléka pozitívan reagált a lejátszott felvételekre. A bíztató eredmények miatt Teie már a következő projektjén töri fejét, mely során a nyugtató dallamok helyett a kedvenceinkre serkentőleg ható hangokat fogja vizsgálni. Ezek egy része azonban az emberi fül számára nem hallható, magasabb frekvenciatartományba tartozik, ezért a macskafülekre optimalizált hangfal elkészítésén dolgozik először. Amíg a művész jelentkezik második cicás albumával, próbáld ki, hogyan hat kedvencedre az alábbi dal a „Music for Cats” című lemezről, melyből egyébként már több, mint tízezer példány fogyott el!

2017. november 5.