Veszett rókát találtak Magyarországon

Az Ukrajnában zajló háborúnak olyan hatása is van, amire kevesen gondoltak volna. A rókák veszettség elleni vakcinázását ugyanis nem tudják elvégezni a helyi szakemberek, amelynek következményeképp hazánkban is felütötte a fejét a veszettség, legutóbb szeptember elején Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. 

Egy kutyával való verekedés során elpusztult egy róka a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található Magosliget község területén. A Nébih laboratóriumi vizsgálata során kiderült, hogy a vadállat veszettséggel fertőzött egyed volt, amely idén már a második, tavaly óta pedig a hatodik igazolt eset. 

A betegség nagy valószínűséggel természetes úton érkezik hazánkba az Ukrajna felől közelítő vadak által, ugyanis mindegyik említett eset a határtól számítva 10 kilométeren belül történt. Korábban évekig alig fordult elő hasonló alkalom, ám a tavaly kirobbant háború miatt a szomszédos ország állategészségügyi hatósága nem tudja végrehajtani a helyi rókaállomány immunizálását, amelyre hazánkban minden tavasszal, illetve ősszel is sor kerül. 

Az érintett vadgazdálkodási egység területén fokozott járványügyi intézkedések vannak érvényben, amelyet már a tavalyi veszett rókák, illetve kóbor kutya miatt elrendeltek a szakemberek, a legutóbbi észlelés pedig igazolja, hogy továbbra is szükség van a járványügyi helyzet fenntartására. 

A veszettség súlyos egészségügyi kockázatot jelent mind a háziállataink, mind az ember számára, ugyanis rendellenes idegrendszeri működéshez, illetve halálhoz vezethet, ezért is fontos, hogy ne csak a vadállomány, hanem kedvenceink is megkapják az évente esedékes immunizáló vakcinát. 

A rókák vakcinázása egyébként pont aktuális Magyarországon, és az adott területeken kutyákra vonatkozó korlátozásokkal is jár, ezért érdemes tájékozódni a gazdiknak a Nébih oldalán. 

A te kutyád már kapott veszettség elleni oltást idén? Írd le kommentben a kutyABC Facebook-oldalra! 

Forrás: Nébih 
2023. szeptember 26.