Vége a macska-allergiának?

A macska-allergia sokak életét megkeseríti, és nem csak a kellemetlen tünetek miatt, hanem azért is, mert a legtöbben szeretik a cicákat, de így le kell mondaniuk a társaságukról. Jó esetben az allergiára már azelőtt fény derül, hogy cica kerülne a házhoz, de előfordul, hogy csak az együttélés során derül fény a túlérzékenységre. A súlyos macskaallergiások számára eddig csak egy megoldás létezett: a cica elhelyezése egy másik családnál. Egy kutatásnak köszönhetően azonban a közeljövőben már nem kényszerülnek ilyen fájdalmas lépésre. 

Mi is a macskaallergia pontosan? 

A macskaallergiával kapcsolatban korábban úgy gondolták, hogy azt az állat szőre váltja ki. Újabb vizsgálatok kimutatták, hogy a macskabőrön található fehérjék, amelyek leginkább a tisztálkodás során a nyálból kerülnek a bundára, illetve a bőrre, egy bakteriális méreganyag társaságában indítják el azt a folyamatot az emberi szervezetben, amelynek eredménye a heves immunreakció, a kellemetlen tüsszögés, az orrfolyás vagy akár a nehéz légzés. Az allergiától szenvedők tehát a macska bőrén és szőrzetén található elhalt hámsejtekben, valamint a vizeletében és a nyálában is megtalálható fehérjékre érzékenyek. Sok esetben a macskának nincs is köze a gazda allergiás tüneteihez, mert előfordulhat az is, hogy a kis kedvenc szőrén megtapadt pollenek vagy por okozza a fent említett tüneteket. Éppen ezért ha valakinél felmerül az allergia gyanúja, mindenképpen érdemes ellátogatnia egy allergológushoz, mielőtt feleslegesen megválna macskájától.

Létezik ellenszer?

Mivel a tudósok rájöttek arra, hogy mi és hogyan váltja ki a macskaallergiát, elkezdhettek megoldást keresni arra, hogy hogyan szüntessék meg a zavaró tüneteket kiváltó tényezőket. A Zürichi Egyetem kutatói olyan vakcinát fejlesztettek ki, amelyet macskákon, és nem pedig az allergiás embereken kell alkalmazni. Az oltóanyagban található antitestek megkötik a cicákra jellemző allergéneket úgy, hogy közben semmilyen mellékhatást nem váltanak ki. Legalábbis a 70 tesztelt macska esetében biztosan nem. Az injekció hatása sokkal inkább érzékelhető volt a kutatásban részt vevő allergiás betegeken, akiknek látványosan csökkentek a tünetei a kezelt állatok társaságában. A svájci tudósok eredményei tehát biztatóak, ám a vakcina megjelenésére a különböző tesztek miatt még legalább három évet kell várni.

Az új módszer reményt adhat azoknak, akik az allergiájuk miatt nem tarthatnak macskát, ezért oszd meg a macskABC Facebook-oldal posztját, hogy minél több emberhez eljusson a felfedezés híre!

Forrás: hazipatika.com 
2020. március 27.