Így védd meg a cicád a karácsonyfától!

A karácsonyi készülődés mindenki számára megterhelő, és ez alól a cicák sem jelentenek kivételt. Ilyenkor sok helyen egy kicsit átrendezik a nappalit, hogy méltó helyére kerülhessen az ünnep egyik legfontosabb eleme, a karácsonyfa. A cicáknak persze a karácsonyfa csupán egy idegen tárgy, amely hirtelen a területükre csöppen. Ez a tény pedig szorongással töltheti el szőrös kis barátainkat, ami meggondolatlan cselekedetekre sarkallhatja őket, ezért fontos, hogy megértsük, miért lehet veszélyes a karácsonyfa a cicákra, és számba vegyük a legfontosabb óvintézkedéseket! 

Ugyan mit árthat egy karácsonyfa a macskának?

A karácsonyfa első ránézésre nem tűnhet veszélyesnek, ám ha cicánk kedvet kap ahhoz, hogy kipróbálja a szobában magasodó „új mászókáját”, hamar megtörténhet a baj. Ugyanis az az állat súlya miatt könnyen megbillenhet, és ha pont kedvencünkre esik, komoly sérüléseket okozhat. De nem csak a fa jelent veszélyforrást. A rajta lévő díszek törékenyek, és a földre esve apró szilánkokra törhetnek, amelyek megvághatják cicánk lábát, ha pedig beleharap egy ilyen díszbe, az a fogai között is széttörhet, így sebesre vághatja a száját. Az égősor is veszélyes, hiszen ha kedvencünk megrágja a vezetéket, áramütést kaphat, vagy elektromos tüzet okozhat. Az sem ideális, ha cicánk rájár a szaloncukorra, és eszik belőle, hiszen az édességben található csoki a teobromin tartalma miatt mérgező a macskák számára, de a fa tűlevelei is okozhatnak sérülést a cica talpán, vagy lenyelve a nyelőcsövében, illetve a gyomrában, beleiben. 

Mit lehet tenni, hogy elkerüljük a veszélyt?

A fentiek alapján már világos, hogy miért kell körültekintőnek lennünk a karácsonyfával, és hogy mik a főbb veszélyforrások. Az első dolog, amire figyelnünk kell, az a fa rögzítése. Akár sarokba, akár a szoba közepére rakjuk, ügyeljünk arra, hogy a fa több irányból is ki legyen kötve, vagy megfelelően le legyen súlyozva! A díszítésnél ügyelni kell arra, hogy az alsó ágakra ne kerüljenek törékeny, lenyelhető díszek, illetve könnyen elérhető szaloncukor sem! Az izzósor kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy a vezeték elrághatatlan legyen, de még jobb megoldás, ha vezeték nélküli izzót vásárolunk! Az égőt ne hagyjuk bekapcsolva felügyelet nélkül, így elkerülhető az áramütés és az elektromos tűz is, illetve lehetőség szerint kerüljük a gyertyák használatát mind díszként, mind asztali dekorációként! A fa alatt érdemes rendszeresen felsöpörni, így elkerülhetők a tűlevek okozta sérülések. Hasznos lehet továbbá, ha macskamászókával lepjük meg kedvencünket karácsonykor, hiszen így elterelhetjük a figyelmét a fáról, és sokkal vonzóbb alternatívát kínálhatunk neki! Ha cicánk rosszban sántikál a fa körül, nyugodtan rá lehet szólni, de az nem jó megoldás, ha kizárjuk a szobából, mivel érzékenyen érintené, ha megfosztanánk a területe egy részétől! 

Te milyen óvintézkedéseket szoktál tenni karácsonykor? Írd le kommentben a macskABC Facebook-oldal posztja alá ide!

Forrás: szeretemacicamat.blog.hu
2023. december 12.