Vajon örülnek a cicák, hogy a gazdijaik többet vannak otthon?

Elsőre egyértelműnek tűnhet a válasz, hiszen miért is ne örülne egy cica annak, hogy a gazdija többet van a közelében. Ha azonban a cicák szemszögéből is megvizsgáljuk a kérdést, már sokkal árnyaltabb képet kaphatunk. Mindenesetre kíváncsiak voltunk, hogy a gazdik hogyan látják a saját cicájuk viselkedését a kijárási korlátozások bevezetése óta, és végeztünk egy kisebb felmérést. A következőkben a felmérés eredményeiről lesz szó, aztán pedig megvizsgáljuk a macskák nézőpontját is. 

A felmérés 

Az enkedvencem.hu-hoz köthető két macskás tematikájú Facebook-oldalon is szavazásra bocsátottuk a kérdést, hogy a gazdik szerint örülnek-e a cicáik a sokkal több együtt töltött időnek, vagy inkább morcosak tőle. A macskABC és a Feliway Hungary szavazásán összesen mintegy háromezren vettek részt, az eredmények pedig alábbi ábrákon láthatók:

Az eredmények között minimális az eltérés, így elmondható, hogy a cicák 16-20%-a nem kifejezetten örül annak, hogy a gazdi többet van otthon, míg a döntő többségük boldognak látszik a hosszabb együtt töltött időtől. De vajon ugyanez az eredmény jönne ki akkor is, ha maguk a cicák szavazhatnának? 

A szavazások eredményét némileg torzíthatja, ha inkább azok vettek részt rajtuk, akik pozitív reakciókat véltek fedezni cicájukon. Előfordulhat ugyanis, hogy a távolságtartóbb, morcosabb macskák gazdijainak többsége inkább nem dicsekszik kedvencük viselkedésével. Az is megeshet, hogy sok gazdi nem jól értelmezi kedvence jelzéseit, ezért tévesen azt gondolja, hogy a macskája örül a sok együtt töltött időnek.  Az mindenesetre valószínű, hogy a macskák nagyobb része nem bánja a hirtelen jött változást, de érdemes a jelenséget megvizsgálni az ő szemüvegükön keresztül is. 

Miért is lenne baj, hogy többet vannak otthon a gazdik?

Normál esetben a cica-gazdi kapcsolat csak bizonyos napszakokra korlátozódik, hiszen általában több órát távol töltünk munkával, bevásárlással, vagy épp kikapcsolódunk a barátainkkal. A jelenlegi helyzet miatt azonban az egész család otthon van, és szinte ki se mozdul a lakásból, ami stresszt válthat ki a kis kedvencekből. A macskák ugyanis utálják a változásokat, és lételemük a békés, nyugodt légkör. A megszokott napirendtől való eltérés kimozdíthatja őket a komfortzónájukból, és a szorongás olyan jeleit mutathatják, mint a túlzott tisztálkodás, a csökkent étvágy, a bujkálás, a vizeletspriccelés, a fokozott karmolászás, a csökkent aktivitás, vagy több macska esetén a verekedés.

Mindezek mellett a macskákra befolyással lehet az ember hangulata is, így ha azt veszik észre, hogy a gazdi szorong a járvány miatt, rajtuk is könnyen eluralkodhat az idegesség. Egy kis odafigyeléssel azonban elkerülhetők a súrlódások, ezért érdemes elolvasni ezt a cikket!

2020. május 12.