Vajon fájdalma van a cicádnak? Egy applikáció segít eldönteni!

A macskák több dologban is kiemelkedőek az állatvilágban, például a vadászképességeiket tekintve, de a szaglásuk és a hallásuk is kiváló. Emellett rendkívül ügyesen rejtegetik a fájdalmaikat a gazdi elől, ám egy új alkalmazásnak köszönhetően bárki „kicselezheti” őket… 

A cicák nem véletlen szemérmesek, ha a sérüléseikről, fájdalmaikról van szó, ugyanis vadon élő őseik számára létfontosságú volt, hogy a rájuk leselkedő ragadozók ne szúrják ki a gyengeségeiket, és ne váljanak potenciális prédává. Ez a szokás a mai házi macskáknál azonban inkább hátránnyá vált, ugyanis a gazdik így sokkal később veszik észre az egészségügyi problémákat. 

A japán Nihon Egyetem professzora, Kazuya Edamura beszédes adatra mutat rá ezzel kapcsolatban: az idős macskák több mint 70%-a tapasztal ízületi fájdalmakat, ám csupán a 2%-uk kerül emiatt állatorvoshoz. 

Többek között ez motiválta a tudóst, hogy társaival kifejlesszenek egy olyan applikációt, amely segít a gazdiknak felismerni a cicájuknál fennálló problémákat. Hatezer képet készítettek macskákról különböző arckifejezésekkel, majd megtanították a mesterséges intelligenciának felismerni azokat, amelyek fájdalomra utalnak. Ezt követően fejlesztők segítségével létrehozták a CatsMe! alkalmazást, amely 95%-os pontossággal képes megmondani, hogy a felhasználó által lefotózott cicának fájdalmai vannak-e vagy sem.  

Az applikációt Japánban már több mint 200 ezren használják, és remélhetőleg hamarosan felkerül legnépszerűbb alkalmazásboltokba is. Addig is regisztráció után a hivatalos honlapon keresztül két héten át ingyenesen használható a program. 

Te szívesen használnál egy ilyen alkalmazást? Írd le a véleményed Facebookon! 

Forrás: YouTube 
2024. július 3.