Tudtad, hogy a macskák is szeretnek tévézni?

A kanapén ülve, a televíziót nézve, és a cicád simogatva biztos te is észrevetted már, hogy olykor-olykor kedvenced is a képernyőre pillant, sőt, akár hosszabb időt is eltölt a TV-ben történő események megfigyelésével. Ez az állatok viselkedésével foglalkozó tudósok érdeklődését is felkeltette, ezért utána is jártak a jelenség okának.

Arra hamar rájöhettél te is, hogy kedvenced ízlése a filmek terén nem feltétlen egyezik meg a tiéddel. Ez nem is csoda, hiszen a kutatók szerint a macskák figyelmét leginkább olyan videók kötik le, melyek kisebb állatokat mutatnak, életre keltve a cicák vadászösztönét, hiszen a képernyőn látható mókusokra, madarakra, egerekre természetes prédaként tekintenek. Az emberek körében oly népszerű cicás videókat azonban a macskák is szívesen nézik, hiszen a legtöbbjük szereti, és igényli a fajtársak közelségét.

A túl sok vagy nem megfelelő tartalmú film azonban ártalmas lehet kedvenceink számára. Mivel a videók viszonylag élethűen adják vissza a természetben előforduló ingereket, ezért a képernyőn feltűnő préda elérhetetlensége idővel frusztrációt válthat ki a macskáknál, így ha bármilyen szokatlan, vagy agresszív viselkedést vélsz felfedezni cicádon tévézés közben, a nyugalma érdekében válts csatornát, vagy egy ideig kapcsold ki a TV-t!

Természetesen többen is megpróbálkoztak már olyan videók összeállításával, melyek kifejezetten a macskák számára vonzó hangokat, neszeket és látványt nyújtják. Mi ezek közül kiválasztottunk egyet, hogy te is tesztelhesd kedvenced tévézési szokásait:

2020. február 6.