Te is segíthetsz, ha elkóborolt kutyát látsz!

Vannak olyan időszakok az évben, amikor különösen sok gondot okoz az otthonról elkóborolt kutyák azonosítása. Ilyen időszak például a szilveszter, amely nekünk talán ünnep, de a kutyáknak egyenesen rémálom a tűzijátékok és petárdák durrogása miatt. Mivel a mikrochip beültetése kötelező, ezért egyre több ebet sikerül hazajuttatni, ám a chip leolvasását korábban állatorvosokra kellett bízni. A Vigyél Haza Alapítványnak köszönhetően azonban mára már nem csak az állatorvosi rendelőkben találhatunk leolvasókészüléket.

Magyarországon több mint másfélmillió mikrochippel rendelkező kutya él, így ha utcán kóborló kutyát látsz, az nagy eséllyel el van látva az azonosítását segítő eszközzel. Más kérdés, hogy a chip leolvasásához speciális készülék szükséges, amely leginkább állatorvosoknál található meg, őket azonban nem lehet értesíteni akármikor, ezért a segítő szándék rögtön akadályokba ütközik. A Vigyél Haza Alapítvány felismerte ezt a helyzetet, és egy ideje mikrochip-leolvasó hálózat kiépítésén dolgozik. Először Budapesten kerestek meg kutyabarát éttermeket azzal, hogy helyezzenek ki ingyenesen használható mikrochip-leolvasókat, végül a különböző helyszínek már önkéntesen csatlakoztak a kezdeményezéshez. A közelmúltban a MOL is kihelyezett néhány leolvasót az ország különböző pontjain lévő 50 benzinkútján, így a hálózat tagjainak száma már bőven 100 fölött jár. 

Ha gazdátlan kutyát találnál, többféle segítséget is kapsz abban, hogy megtaláld a legközelebbi mikrochip-leolvasó helyet. Az résztvevő üzletek ajtajára a jobboldalon látható emblémát ragasztják ki, de még biztosabb és gyorsabb megoldást biztosít az alapítvány megbízásából készült mobil applikáció , amelyben több egyéb hasznos funkció mellett az ingyenes leolvasó helyeket is megtalálhatod egy különleges térképen.  Az app egyébként a saját kutyád eltűnésének esetén is jó szolgálatot tehet, ezért érdemes megnézned a bemutató videóját:

Ha sikerült megtalálnod a legközelebbi leolvasó helyet, az adott üzlet munkatársai segítenek beolvasni a chip számát, amelyet továbbítanak az alapítvány önkéntes állatorvosainak, akik megpróbálják kikeresni a gazdi elérhetőségeit a PetVetData adatbázisából, és értesítik őt. Ha a chip leolvasása sikertelen, vagy a száma nem található meg a regisztráltak között, akkor az elkóborolt kutya az Illatos úti Állategészségügyi Szolgálathoz kerül, ahol biztonságba helyezik, amíg nem kerül vissza régi gazdájához, vagy nem találnak neki újat. 

Szeretnéd, ha mások is tudnának erről a lehetőségről, és segítenének az elkóborolt kutyákon? Akkor oszd meg ismerőseiddel a kutyABC Facebook-oldal bejegyzését itt

Forrás: vigyelhaza.hu/ mol.hu 
2020. február 3.