Te hogyan védekezel a kullancsok ellen?

Ezek az apró, ám annál kellemetlenebb élősködők Európa szerte egyre jobban elterjednek, ráadásul számos betegség kórokozóját közvetíthetik a kutya és az ember felé. Hogyan védekezhetünk ellenük?

A kellemes, őszi időben lehet a legjobbakat túrázni. De vigyázat! A kullancsok egész évben előfordulnak az erdőben, ám az év ezen szakában különösen aktívak.

A kullancsok jóformán mindenhol megtalálhatóak: az erdőkön, mezőkön kívül a városok parkjaiban és a saját kertünkben is. Előszeretettel kapaszkodnak fel a fűszálak végére, hogy a megfelelő pillanatban prédájukra vethessék magukat. A Rhipicephalus sanguineus, közismertebb nevén barna kutya kullancs odáig ment a kutyához való alkalmazkodásban, hogy a teljes életciklusát képes akár a házunk falain belül lefolytatni. Az emlősöket szokás viccesen „kullancs mágnes”-ként emlegetni. Nem csoda, hiszen testünk hője és illatanyagai, valamint leheletünk széndioxid tartalma mágnesként vonzzák e parazitákat. Amint elérhető közelségbe kerül az áldozat, a kullancs máris ott terem, befúrja és rögzíti magát, majd kezdődhet is az akár több napon át is tartó vérszívás.

Egy csípés, sok betegség

A betegségért felelős kórokozókat a kullancs többnyire a vérszívás során adja át. Ezért ne felejtsd el átvizsgálni magadat és kedvencedet a séta végén, vagy akár közben is! Minél előbb eltávolítod, annál nagyobb eséllyel előzöd meg a bajt. Hosszú szőrű kutyánál használj fésűt, illetve ujjaiddal is tapintsd át a nehezen látható helyeket. Ha találtál egyet, ne pánikolj! Az egész kullancsot el kell távolítanod, de ne felejtsd el, hogy a feje a bőrbe fúródik. A kullancs testét nem szabad összenyomni, és tilos olajjal bekenni. Célszerű speciális kullancs eltávolító kanalat használni. Legvégül javasolt a kullancs helyét valamilyen alkoholos fertőtlenítőszerrel lekezelni. Jegyezd meg, hogy mely napon történt, és az elkövetkező napokban fordíts különös figyelmet kedvenced egészségi állapotára.

Vectra® 3D innovatív pipetta: megfelelő védelem

Jó hír, hogy a kutatásoknak köszönhetően komoly előrelépés történt a kutyák védelmében és elérhetőek a hatékony, új termékek, közöttük az újgenerációs pipetták. Ezek „hot foot”, magyarul „forró láb” hatásuknak köszönhetően nem engedik, hogy a kullancs vért szívjon, hanem az élősködő még ez előtt lefordul az állatról.

Elég, ha a parazita hozzáér a kezelt kutya szőréhez, máris felveszi a hatóanyagot. A kullancsok több mint 90%-a leesik a kutyáról és elpusztul, anélkül, hogy vért szívott volna. Mivel a kullancs könnyen átkerülhet egyik állatról a másikra, ne felejtsd el minden kedvencedet egyszerre kezelni még akkor is, ha csak ritkán járnak ki! A kerek végű pipetták lehetővé teszik az egyszerű és stresszmentes alkalmazást. Célszerű olyan készítményt választani, amely egyidejűleg többféle élősködő ellen is védelmet nyújt, hiszen a kullancson kívül bolhák, legyek, igazi és lepkeszúnyogok is leselkednek kutyáinkra! A Vectra® 3D védelmet biztosít ezek ellen a külső élősködők ellen.

20170613_INSTApost_Antiparasitic_BB-05_hunv3Nem minden termék egyenlő…

Csak az innovatív pipetták bírnak kontakt útján, gyorsan kialakuló és huzamos ideig fennálló repellens és ölő hatással kullancsok, bolhák, igazi és lepkeszúnyogok, valamint legyek ellen. A hagyományos pipetták és a szájon át adható élősködőellenes szerek vagy nem ilyen széles spektrumúak, vagy nem ilyen gyorsak, vagy nincs repellens hatásuk, vagy vérszívás kell a hatás kialakulásához.

A Vectra® 3D-t keresd állatorvosodnál vagy állatorvosi patikákban.

2017. október 10.

Kapcsolódó termékek

További termékek