Tanítsd meg a kutyádnak, hogy csak tőled fogadjon el ételt!

Bizonyára te is hallottál már olyan sajnálatos esetekről, amikor egy kutya mérgezés következtében hunyt el. Mivel sem a szándékos, sem az óvatlanság miatt bekövetkezett mérgezést nem tudod teljes mértékben kizárni, ezért jobb, ha elébe mész a veszélynek, és megtanítod kutyádnak, hogy csakis tőled fogadjon el eledelt! Ehhez csupán öt lépésre van szükséged! 

1. A vezényszó bevezetése 

Vegyél mindkét kezedbe jutalomfalatot, az egyiket mutasd meg a kutyádnak, majd a „hagyd” vezényszó határozott kimondása után zárd össze a kezed! Figyeld meg, hogy mit csinál a kutyád ezután! Az első néhány próbálkozás alkalmával valószínűleg szuggerálni fog téged, hogy add neki oda a jutifalit, de egy idő után remélhetőleg elveszíti majd az érdeklődését. Ha úgy látod, hogy annyira már nem izgatja az eledel, jutalmazd meg a másik kezedben lévő falattal, majd ismételjétek meg a fentieket minél többször! 

2. Jutalomfalat a földön, de egyelőre letakarva 

A következő lépés már jóval nagyobb kihívást jelenthet a kutyád számára, ugyanis az egyik jutalomfalatot ezúttal már a földre kell tenned. Ha biztos vagy benne, hogy észrevette a finomságot, takard le valamivel, és mondd ki a vezényszót! Ha kedvenced nem képes szabadulni a jutifali gondolatától, tereld el a figyelmét valamivel, például a kedvenc játékával, és próbálkozz újra! Ha a kutyád már nem a letakart finomságot vizslatja, hanem rád figyel, jöhet a jutalom!

3. Szabad préda

A harmadik lépésnél még nagyobb kísértésnek teszed ki a kutyád, ugyanis ezúttal a földön elhelyezett jutalomfalathoz szabadon hozzáférhetne, ha nem mondanád ki határozottan a vezényszót, amit az előző két lépésben gyakoroltatok. Amennyiben a kutyád megértette, hogy mi a feladat, és békén hagyja a jutifalit, akkor jöhet a jól megérdemelt jutalom. Ha azonban nem bír ellenállni a csábításnak, érdemes elölről kezdeni az egész folyamatot az első lépéstől.

4. A „titokzatos idegen” 

Ha a harmadik szint is sikerrel zárul, jöhet az utolsó előtti megpróbáltatás! Kérj meg egy rokont vagy barátot, hogy a kutyád előtt elhaladva ejtsen el egy jutalomfalatot! A kutyád bizonyára egyből kíváncsi lesz a potya eledelre, de az érdeklődés első jelét látva mondd ki a vezényszót! Ha minden jól megy a kutyád már kívülről fújja, hogy mit kell tennie, de az is lehet, hogy az első pár alkalommal még közbe kell lépned! A kívánt viselkedést persze ezúttal is jutalmazd!

5. Már te sem segíthetsz! 

A nehezén már túl vagytok, de azt is szem előtt kell tartanod, hogy nem lehetsz mindig a kutyád mellett, ezért fontos, hogy a jelenléted nélkül is érezze magán a figyelő tekinteted! Ennek érdekében ismételjétek meg a negyedik lépést, de ezúttal úgy, hogy a háttérbe húzódsz! A legjobb, ha nem is feltétlenül lát téged a kutyád, a hangodat viszont hallania kell, ugyanis a jutifali iránti érdeklődésnek gátat kell szabnod a vezényszóval! Ha a kedvenced ezt az akadályt is megugrotta, akkor igazán megérdemel tőled valami finomságot! 

Nincs szükség ahhoz rosszindulatú emberekre, hogy a kutyád veszélybe sodorja magát, hiszen elég lehet egy véletlenül elejtett csokidarab is a mérgezéshez. Éppen ezért vedd komolyan a megelőzést, és tanítsd meg kutyádnak a fentieket! 

Ha mégis megtörténik a baj, arról jellegzetes tünetek árulkodnak. Azonnal forduljatok állatorvoshoz, ha kutyád:

  • hány 
  • nyáladzik 
  • zihál 
  • remeg 
  • levert, kedvtelen 
  • görcsbe rándul 

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg ismerőseiddel is! 

Forrás: YouTube 
2023. augusztus 12.