A nyári kánikula legnagyobb veszélye: a hőguta

Ugye ismerős a helyzet, amikor kutyád a forróság közepette egyebet sem csinál, mint vizet iszik, árnyékosabbnál árnyékosabb helyekre vánszorog, illetve megállás nélkül liheg? Ahogy mi emberek, a kutyák is igyekeznek hűteni magukat, ám erre nekik adottságaikból kifolyólag korlátozottabb lehetőségeik vannak, ezért a hőguta is könnyebben kialakul náluk.

A hőguta leginkább az idősebb, sötét színű, dús szőrzetű, testesebb vagy brachycephal  kutyákat veszélyezteti, de a nagy melegben mozgásra ösztönzött ebeknél is könnyen előfordulhat. Mivel kedvenceink csak a talppárnáikon keresztül, illetve lihegéssel képesek a hőleadásra, ezért a hőguta tünetei hamarabb jelentkeznek, mint az embernél. Ha az alábbi tüneteket tapasztalod kutyádon, fennáll a hőguta veszélye:
20160620_enkedvencem_kutya_hoguta_cikk

  • a szokásosnál szaporább légzés
  • hányás, hasmenés
  • zavart viselkedés
  • vörös nyelv
  • görcsök
  • mozgásképtelenség
  • 39 Celsius foknál magasabb testhőmérséklet

A hőguta megelőzésében azonban te is sokat segíthetsz kedvencednek. Az első és legfontosabb szabály, hogy sose hagyd kutyád a kocsiban, ugyanis a nyári melegben, különösen a tűző napon hagyott autóban hamar felforrósodik a levegő, amin a leeresztett ablak sem sokat segít. Az udvaron biztosíts neki árnyékos helyeket, ahová a nap elől bármikor elbújhat. Mindig legyen a táljában friss víz, de az sem árt, ha egy lavórba töltesz neki vizet, amelyben bármikor megmártózhat. Ha hosszú szőrű kutyád van, ajánlatos nyár előtt kicsit megnyíratni, hogy bundája kevésbé melegítse. Forró napokon időzítsd a sétákat a hűvösebb napszakokra, hiszen a mozgás szintén hőt termel.

Ha már megtörtént a baj, és a fentebb említett tüneteket észleled, akkor se ess kétségbe! Hőguta esetén minél gyorsabban fordulj állatorvoshoz, mert a kutyád élete múlhat a gyorsaságodon! Sokat segít, ha hűvös, légkondícionált helyiségbe viszed vagy hideg vízzel locsolod. Az állatorvos megfelelő kezelésben részesíti a kutyát, de ha későn észleled a bajt, akár maradandó károsodás is kialakulhat, szélsőséges esetben pedig a hőguta halállal is végződhet.

2020. június 15.