Nem kell többé aggódnia a németjuhászok gazdijainak?

A genetikai kutatások hatalmas áttörést jelentenek az emberi orvoslás területén, és ez kedvenceink esetében sincs másképp. Léteznek olyan betegségek, amelyek kifejezetten egy adott fajtára jellemzőek, ezeket azonban a tenyésztés során nem egyszerű kiszűrni, illetve kiküszöbölni. Ezért is jelentős előrelépés, hogy a tudósoknak először sikerült elkészíteni a németjuhász kutyák teljes géntérképét. 

Egy nemzetközi kutatócsoport, valamint az Ausztráliában található Új-dél-walesi Egyetem munkatársai egy közös projekt keretein belül készítették el a németjuhász teljes genetikai térképét, amelyhez egy 5 éves szuka vérmintájára volt szükségük. Az eredményeik azt mutatják, hogy a németjuhászok DNS-e 19.000 gént, valamint 2,8 milliárd bázispárt tartalmaz, de a felfedezés jelentősége nem csupán a számokban rejlik. 

A kutatás egyik biológusa Bill Ballard szerint azért esett a választásuk a németjuhászra, mert az intelligenciája és viselkedése miatt ez az egyik legnépszerűbb kutyafajta, amelynél a több mint százéves tenyésztés hatására kialakult egy a fajtára igencsak jellemző betegség, a csípőízületi diszplázia. A rendellenesség nagyban befolyásolja a kutya mozgását, és egy idő után fájdalmas tünetekkel jár. A nemrégiben elkészített géntérkép alapján azonban hatékonyabb módszert fejleszthetnek ki arra, hogy a tenyésztés során könnyebben megállapítható legyen a diszplázia veszélye, és így lehetőség nyílik arra is, hogy idővel csökkentsék a betegség előfordulásának gyakoriságát. Ehhez azonban még hosszú út vezet, hiszen a közeljövőben további 600 németjuhász csípőröntgenjét és vérmintáját kell megvizsgálniuk.

A tudósok szerint a módszer költségeinek csökkenésével egyre több fajta géntérképét készíthetik majd el, így további fajtaspecifikus rendellenességekkel vehetik majd fel a harcot. Ez akár már a közeljövőben is megvalósulhat, hiszen a jóslatok szerint 10 éven belül az összes kutyafajta géntérképe elkészülhet. 

Te is érdekesnek találod a felfedezést? Akkor oszd meg a kutyABC Facebook-oldal ide vonatkozó posztját, itt! 

Forrás: haziallat.hu 
2020. június 16.