Mit jelent az ebzárlat, és miért rendelik el?

Idén is eljött a rókák őszi vakcinázásának ideje! Habár a betegség napjainkban már nem túl gyakran üti fel a fejét, mégis szükség van a rendszeres immunizálásra, hogy ez így is maradhasson. Az érintett területeken az illetékes főállatorvos idén sem fogja elmulasztani az ebzárlat elrendelését, de mit is jelent ez a gyakorlatban, és hol kell jobban odafigyelned?

A városokat, sűrűn lakott területeket nem kifejezetten érinti a 2021. október 2-16. között zajló vakcinázás, amely a veszettséget leginkább terjesztő vadállatokat, azaz a rókákat célozza meg. A művelet sikerességéhez azonban az kell, hogy tényleg a rókák fogyasszák el a szakemberek által kihelyezett „csomagokat”, ezért bizonyos országrészek esetében a gazdiknak fokozott figyelemmel kell kísérniük a helyi önkormányzatok kapcsolódó felhívásait. Az érintett települések listáját itt lehet elérni.

Az ilyenkor megszokott ebzárlat három hétig tart, kutyagazdiként pedig különösen ügyelned kell ez idő alatt, hogy kedvenced ne érintkezhessen más állatokkal, és lehetőleg emberekkel se nagyon. Sétáltatás közben elengedhetetlen a póráz és a szájkosár, az adott település határán kívülre pedig állatorvosi engedély szükséges. A természetben figyelned kell arra, hogy a kutyád ne férhessen hozzá a kézzel kihelyezett, vagy repülőgépről ledobott alumínium tasakokhoz, amelyek jelenlétére feltűnő, vörös, rókafejes plakátok hívják fel a figyelmet. A szigorú szabályok alól kivételt képeznek a veszettség oltással rendelkező vadászkutyák, fegyveres erőkhöz tartozó kutyák, mentőkutyák, segítőkutyák és vakvezető ebek, de csak indokolt esetben.

Hívd fel a többi gazdi figyelmét is, és oszd meg a cikket!

Ha szeretnél még többet megtudni a vakcinázásról és az ebzárlatról, akkor keresd fel a Nébih honlapját, de hasznos információkat találsz a külön erre a célra létrehozott www.veszettsegmentesites.hu-n is!

Forrás: nébih
2021. szeptember 28.