Minden, amit az őszi ebzárlatról tudnod kell!

A rókák veszettség elleni vakcinázását minden évben elvégzik a szakemberek, és ez idén sem lesz másképp. A beavatkozás célja, hogy a betegség továbbra is féken tartható legyen, és a kór időnkénti felbukkanásáért leginkább felelős állatok, tehát a rókák megkapják a szükséges kezelést. Azokon a területeken, amelyeket a vakcinázás érint, az illetékes főállatorvos minden esetben ebzárlatot rendel el, ezért gazdiként mindenképp oda kell figyelned a következőkre!

A rókák veszettség elleni immunizálása 2020-ban október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A művelet leginkább erdős és mezőgazdasági területeket érint, így sűrűn lakott részeken aligha lehet találkozni a szakemberek által kihelyezett „csomagokkal”, ám a kutyáikkal a települések határában sétáló gazdiknak az alábbi országrészekben fokozott figyelmet kell tanúsítaniuk, illetve követniük kell a helyi önkormányzatoknál kihelyezett felhívásokban foglalt szabályokat! 

Létezik egy letölthető településlista, amely pontosabb képet ad a vakcinázás tervezett útvonaláról és az időbeosztásokról, ám a hatóság nem győzi hangsúlyozni, hogy a körülményektől függően bármikor történhetnek változások, ezért ha az érintett területen laksz, mindenképp érdemes tájékoztatást kérned a járási állategészségügyi hivataltól vagy a helyi önkormányzatnál!

Az ebzárlat hossza általában 21 nap szokott lenni, és nem csak a kutyák számára jelent korlátozásokat. Az érintett területeken tilos a legeltetés is, a háziállatokat pedig úgy kell tartani, hogy az ebzárlat 3 hete alatt ne érintkezhessenek más állattal és emberrel. A kutyasétáltatásnál különösen oda kell figyelni a póráz és a szájkosár használatára, ha pedig a település határán kívül sétáltatnád a kedvencedet, állatorvosi vizsgálatra és külön engedélyre lesz szükséged! A szigorúbb szabályok alól kivételt képeznek a veszettség oltással rendelkező vadászkutyák, fegyveres erőkhöz tartozó kutyák, mentőkutyák, segítőkutyák és vakvezető ebek, de csak indokolt esetben.

Ha szeretnél még többet megtudni a vakcinázásról és az ebzárlatról, akkor keresd fel a Nébih honlapját, de hasznos információkat találsz a külön erre a célra létrehozott www.veszettsegmentesites.hu-n is!

2020. szeptember 28.