Milyen lehet egy kutyaházban télen?

A téli hideg sok veszélyt tartogat a kutyák számára, ezért a röpködő mínuszok előtt érdemes gondosan felkészíteni kedvenceinket a fagypont alatti hőmérsékletre. Sokan úgy gondolják, hogy az udvaron tartott eb számára elegendő egy kutyaház, ahová bekucorodhat, ha fázik, ám egy állatorvos a saját bőrén tapasztalhatta meg, hogy a fedél és a négy fal önmagában szinte semmit sem ér…

Dr. Ernie Ward, amerikai állatorvos fáradhatatlanul küzd azért, hogy felhívja a figyelmet a felelős állattartásra és a megfelelő gondoskodás fontosságára. Számos akciójával sikerült is felkeltenie az emberek érdeklődését, és munkája révén kiérdemelte a „Házi kedvencek ügyvédje” titulust. Különleges módszerekkel igyekszik együttérzést kelteni az emberekben az állatok felé, hiszen gyakran a saját bőrén mutatja be, hogy mit élhetnek át kedvenceink, ha nem megfelelően gondoskodunk, netán megfeledkezünk róluk.

Nyáron például megmutatta, hogy milyen érzés lehet egy kutyának, ha a tűző napon hagyott, folyamatosan forrósodó autóban felejtik. A kísérlet végére az egyetlen vágya csak az volt, hogy kijusson a kocsiból, hiszen a poklok poklát élte át odabent. Kíváncsisága és elhivatottsága azonban mégsem lankadt, és nemrégiben demonstrálta azt is, hogy milyen érzés fagypont alatti hőmérsékletben egy kutyaházban kuporogni. Mondanunk sem kell, hogy szörnyű. A videóra felvett kísérlet során félóránként nyilatkozott saját állapotáról. Először a lábujjai gémberedtek el a hidegtől, majd az egész lába, négy óra fagyoskodás után pedig annyira leesett a testhőmérséklete, hogy a beszéd is nehezére esett és megállíthatatlanul rázta a hideg. Elmondása szerint egy adott ponton túl már mozdulni sem bírt, pedig vastag kabát volt rajta, és plédekkel bélelte ki a fészkét. Négy óra után tehát befejezte a kísérletet, és megdöbbenve tapasztalta, hogy a kutyaház hőmérsékletére nem volt hatással az, hogy ő bent tartózkodott, és a kinti idővel arányosan a benti hőmérséklet is folyamatosan csökkent egészen -9 fokig.

Önfeláldozásával arra szeretné rábírni a gazdikat, hogyha tehetik, legalább akkor engedjék be a kutyájukat a házba, amikor fagypont alá hűl a levegő, hiszen hiába van kedvenceinknek vastag bundája és hiába béleljük ki a kutyaházat, a tartós és fagyos hideg időjárásra egy átlagos eb ezzel nincs felkészítve. Ha te is szeretnél meggyőződni erről, akkor nézd meg az állatorvos videóját viszontagságairól!

2018. február 5.