Mik a jelei annak, ha nem szeretik egymást a cicáid?

Ha több macskád van, érdemes odafigyelni a kettejük közötti kapcsolatra, hiszen a rossz viszony akár verekedésig is fajulhat. Persze a verekedés már csak hab a tortán, amit sok apró, a gazdi számára nehezen észrevehető vagy könnyen félreértelmezhető jelzés előz meg. Mire érdemes tehát odafigyelni, ha több cicád van, és mi lehet az oka annak, ha nem jönnek ki jól?

Rossz viszonyra utaló jelek

A verekedés elég egyértelmű jelzésnek számít, bár olykor összetéveszthető a játékkal. Ha mindig ugyanaz a cica kergeti a másikat, és nem cserélgetik a szerepeket, ha pofozkodáskor nem húzzák be a karmaikat és kedvenceid ténylegesen megharapják egymást, akkor ott bizony nem pusztán játékról van szó. A verekedést gyakran megelőzi a fújtatás, ám ezek tényleg csak a jéghegy csúcsát képezik a cicáid közötti konfliktus hűvös tengerében.

Sokkal nehezebb észrevenni például azt, ha a kedvenceid kerülik a szemkontaktus, vagy ha az egyikük rendszeresen akadályozza a másikat a szabad mozgásban. Sokatmondó lehet az is, ha egyáltalán nem alszanak együtt, sőt igyekeznek a lehető legtávolabb lepihenni egymástól. Ez a bizalmatlanság jele, ahogy az is, ha sosem üdvözlik egymást orrpuszival, nem segítenek egymásnak a tisztálkodásban és nem dörgölőznek egymáshoz.

Mindezeken kívül olyan tünetek is felmerülhetnek, amelyekről nem is gondolnád, hogy a cicáid közötti rossz viszonyból fakadnak. Ilyen lehet az étvágytalanság, a vizeletspriccelés, a túlzásba vitt tisztálkodás, vagy ha az egyik cica feltűnően sokat bujkál. Utóbbiakat azonban számos más stresszforrás is kiválthatja, mint például a költözés, lakásfelújítás, új bútorok a lakásban, új családtag érkezése, ijesztő zajok vagy állatorvosi vizit.

Mi állhat a háttérben?

A cicák társas viselkedése igen összetett, ezért sokszor nehéz megmondani, hogy mi áll a rossz viszony hátterében, azonban vannak gyakoribbnak mondható problémák, amelyek előidézik az ellenséges viselkedést. Ilyen például, ha a cicáidnak osztozniuk kell az alomtálcán, az etető- vagy itatótálon, a kaparófán, vagy esetleg nincs elég fekhely mindkettejük számára. Ezt elkerülendő az imént felsoroltakból mindig eggyel többet kell biztosítanod kedvenceidnek, mint ahányan együtt élnek.

További konfliktusforrás lehet, ha kedvenceid között nagy a korkülönbség. Egy jóval aktívabb fiatal cica idegesítheti több nyugalomra vágyó, idősebb társát, ráadásul gyakran észre sem veszi, hogy a tűzzel játszik. Az is problémát idézhet elő, ha valamelyik fél ivaréretté válik, vagy állatorvosi vizit, esetleg egy ismeretlen cicával való találkozás vagy verekedés után idegen szagokat hordozva tér haza.

A fentiekből látható tehát, hogy több cica még több odafigyelést igényel, ezért érdemes feliratkoznod a Feliway Blogra, ahol sok hasznos tanácsot kaphatsz a cicák közötti konfliktus megszüntetésére, megakadályozására.

Forrás: blog.feliway.hu
2020. november 16.