Miért mutatja egy cica a gazdi felé a fenekét?

A cicák igencsak rejtélyes állatok egy rakás számunkra megmagyarázhatatlan és furcsa szokással. Ezek közül talán a legbizarrabb, amikor szeretgetés, simogatás közben vagy az ölünkbe való telepedés előtt hirtelen hátat fordítanak nekünk, és az orrunk elé tolják a feneküket. Azonban mint a legtöbb macskaszokásra, erre is akad érthető magyarázat.

Ha te is találkoztál már szemtől szemben a cicád fenekével, akkor bizonyára benned is felmerült a kérdés, hogy vajon direkt csinálja-e, és van-e jelentése ennek a gesztusnak. Ahhoz, hogy jobban megértsük ezt a viselkedést, meg kell vizsgálnunk a macskák közötti kommunikációt, amelyben a testbeszéden és hangokon kívül döntő szerepet játszanak különböző kémiai anyagok, amelyeket csak ők érzékelhetnek egy külön erre kifejlődött szerv segítségével. Ezeket feromonoknak hívjuk, és a cicák előszeretettel használják őket különböző célból. A cicák feromonjainak három fontos üzenete van:

  • „Boldogság üzenetek”: Amikor a macskák biztonságban és jól érzik magukat, pofájukat bútorokhoz, az emberhez vagy másik macskához dörgölik. Ilyenkor “boldogság üzenetet” hagynak a felületen, amely megnyugvással tölti el a macskákat.
  • „Harmónia üzenetek”: Az ellést követően az anyamacskák “harmónia üzenetet” közvetítenek a kölykeik felé. Az emlők közelében termelődő üzenet természetes nyugtató, biztató hatású, ami biztosítja a kölykök közötti harmóniát.
  • „Territoriális üzenetek”: A macskák territoriális állatok, akkor érzik jól magukat, ha uralhatják környezetüket. A maguk módján juttatják a többiek tudomására, hogy a terület az övék. Látható helyen karmolászva hagynak a talpi részen termelődő “territoriális üzenetet” és karmolásnyomot.

Amikor tehát a cicád a fenekével feléd fordul, akkor arra szeretne biztatni, hogy vedd át az “üzenetét”, hiszen nincs tisztában azzal, hogy te nem érzékeled azokat a levegőbe bocsátott anyagokat, amiket ő, és a fajtársai igen. Mindenesetre a gesztus mindenképpen jót jelent, ugyanis azt jelzi, hogy kedvenced teljesen a bizalmába fogadott, hiszen a macskák egymás között csak annak mutatják a feneküket ilyen intim módon, akivel jó kapcsolatot ápolnak.

Ez a láthatatlan és számunkra érzékelhetetlen kommunikációs eszköz tehát hatalmas szerepet játszik a cicák közötti információcserében, és döntő hatással bír a viselkedésükre is. Ily módon a mesterségesen előállított cicaferomonokkal te is befolyásolhatod kedvenced viselkedését, és segíthetsz, ha szorongást vélsz felfedezni rajta, vagy olyan nehéz időszakon mentek keresztül, mint amit egy költözés, tűzijáték, vendégek a házban vagy esetleg utazás jelent. További részletekért keresd fel a www.feliway.hu oldalt!

Forrás: origo.hu/feliway.hu

2024. február 15.

Kapcsolódó termékek

További termékek