Mi legyen a cicával a nyaralás ideje alatt?

Míg a kutyák számára a gazdi hiánya jelenti a legnagyobb stresszt, addig a macskákat a megszokott környezet változása viseli meg leginkább, ezért a legjobb az, ha otthonodban meg tudod oldani a nyaralás alatti felügyeletet. Ha ez nem megy, akkor is vannak lehetőségek, de az ideiglenes „lakhely” kiválasztására, és a megfelelő körülmények kialakítására érdemes nagyobb gondot fordítani.

20160613_enkedvencem_macska_nyaralas_alatt_cikkIdeális esetben tehát nem kell kiszakítani a macskát a környezetéből. Persze ez csak akkor lehetséges, ha egy közeli szomszéd vagy rokon napi rendszerességgel rá tud nézni kedvenced körmére, és gondoskodik a rendszeres étel-, illetve vízutánpótlásról, az alomtálca tisztításáról esetleg még játszani, foglalkozni is tud vele. Egyszerűbb a helyzet, ha csak egy-két napra utazol el, ugyanis elegendő mennyiségű vízzel és eledellel nyugodt szívvel magára hagyhatod cicádat, akár a lakásban is. Ez esetben természetesen több alomtálcára lesz szükséged. Fontos, hogy kedvenced olyan eledelt kapjon, amelyhez hozzá van szokva, ugyanis a hirtelen váltás emésztési problémákat okozhat neki. Ha a kertben tartod macskád, előfordulhat, hogy távollétedben kicsit messzebb kóborol a kelleténél, ezért mindenképp érdemes olyan nyakörvet beszerezni, amely tartalmaz minden olyan információt, mely kedvenced beazonosításához szükséges. Még jobb megoldás erre a célra a kutyáknál már elterjedt mikrochip.

Ha otthonodban semmiképp nem maradhat a cica, akkor megpróbálhatod egy ismerősödnél elszállásolni, de az új környezethez való alkalmazkodás ideje alatt mindenképp nagyobb türelemre lesz szükség. Az idegen udvaron való elhelyezés azonban egyáltalán nem javasolt, hiszen kedvencednek könnyen nyoma veszhet, ezért választhatod a legbiztosabb megoldást, a cicapanziót is. A panziókban szakszerű felügyelet mellett, külön „szobában” időzhet macskád, a napi díjért cserébe pedig teljes ellátást kap, amibe még egy kis játék is belefér. A legtöbb helyen webkamerán is figyelheted, hogy éppen mit csinál kedvenced.

Akár otthon marad, akár idegen környezetbe kényszerül cicád, a megváltozott körülmények mindenképpen stresszhelyzetet teremtenek számára. A könnyedebb alkalmazkodás elősegítésére használhatsz feromont tartalmazó készítményeket, mint például a Feliway® Elektromos párologtató és Spray, mely nem minősül gyógyszernek, de megnyugtató biztonságérzetet kelt macskádban.

2016. június 20.

Kapcsolódó termékek

További termékek