Mi az a bűzmirigy, és milyen problémákat okozhat a kutyáknál?

Első ránézésre talán mókás lehet a kutya látványa, aki a földön ülve vonszolja magát előre, pedig a jelenség mögött súlyos rendellenségek állhatnak. Ritkább esetben bélférgesség váltja ki ezt a furcsa viselkedést, de a bűzmirigyekkel kapcsolatos problémák jóval gyakrabban hozhatók kapcsolatba a „szánkázással”. De mire is valók a kutyák bűzmirigyei, és hogyan okozhatnak ekkora kellemetlenséget?

A bűzmirigy

A bűzmirigyek a kutyák (és macskák) végbélnyílása körül helyezkednek el két oldalt, és megfelelő állagú széklet hatására ürülnek. Az így távozó, ember számára igen kellemetlen szagú váladék „olajozott” működést biztosít, tehát megkönnyíti a kutyák számára a székelést. Egyes egyedek tudatosan is képesek szabályozni a végbélzacskókat, így a tartalmukat védekezés és területjelölés céljából is fel tudják használni. Ám a bűzmirigyek legfontosabb és legszembetűnőbb szerepe a kutyák közötti ismerkedés során figyelhető meg. Mindannyiunk számára ismerős az egymás fenekét szagoló ebek látványa, igaz? Ilyenkor kedvenceink valójában a bűzmirigy által termelt váladék összetételét „elemzik”, így fontos információkhoz jutnak a fajtársuk egészségi állapotával, életkorával, dominanciájával, szexuális aktivitásával és hangulatával kapcsolatban.

Mi okozza a bajt?

Sajnos a probléma egyre több kutyát érint, így sokan a modern életmóddal, a mozgáshiánnyal és az eledelekkel hozzák összefüggésbe a bűzmirigyek gyulladását, amelyet azonban ezektől függetlenül is előidézhet baktériumos fertőzés. A gyulladt végbélzacskókban a váladék besűrűsödik, a kivezető nyílás eltömődik, így a zacskók feszülésig telnek. Ez irritációt okoz, amelyet a kutyák a fent említett „szánkázásssal” próbálnak enyhíteni, de rosszabb esetben a gyulladás olyan fájdalommal jár, hogy az ürítés is lehetetlenné válik.

Ha szeretnéd elkerülni a bajt, érdemes egyeztetned az állatorvosoddal, hogy milyen megelőző lépéseket tehetsz a bűzmirigyek gyulladásának elkerüléséért. A „szánkázás”, a szőrhullás, a végbélhez kapkodás mind gyanakvásra adhat okot, ha mindezekhez még szúrós szag is társul, akkor biztos lehetsz benne, hogy a kutyád állatorvosi ellátásra szorul.

A te kutyádnál előfordult már hasonló probléma? Írd le kommentben a kutyABC Facebook-oldal posztja alá, itt!

Forrás: haziallat.hu
2021. június 28.