Mennyi az idő? A kutyád szimata megmondja!

A kutyákról sorra derülnek ki a különlegesebbnél különlegesebb képességek, hiszen régóta az állatokkal kapcsolatos kutatások középpontjában állnak. Érdekes például, hogy tudósok szerint a kutyák látják a mágneses teret, ráadásul ahhoz igazodva végzik a dolgukat is. A kutyákkal kapcsolatban továbbá számos feltételezés létezik, az egyik ilyen feltételezés pedig az, hogy a szimatuk alapján érzékelik az idő változását. De hogyan lehetséges ez?

Azt eddig is tudtuk, hogy a kutyák életében a szaglás milyen fontos szerepet játszik, de korábban nem sejthettük, hogy az időt nem egy belső óra alapján határozzák meg, hanem a szaglásuk által. Legalábbis ezt állítja Alexandra Holowitz, aki sikeres könyvszerzőként azt kutatja, hogy milyen lehet kutyaként élni. Szerinte a vizuális ingerek helyett a kutyák számára a szaglás jelenti a legfőbb tájékozódási pontot a világban, így nem is képekben, mint inkább szagokban gondolkoznak, ha a körülöttük lévő környezetet írják le magukban. 

Az idő meghatározására például az emberek a nap állását használják, míg a kutató szerint a kutyák ezt a levegő illata alapján teszik. Ebben a légmozgás van segítségükre, hiszen a nap során felmelegedő, és ez által felemelkedő levegő felkavarja a szagokat, ezáltal megváltozik a levegő összetétele, amit a kutyák hihetetlenül érzékeny orruknak köszönhetően érzékelnek. A szabadban ez a képesség még jobban működik, hiszen sokkal többféle illat terjeng, mint egy szobában. Nem meglepő, hogy a kutyák ilyen dolgokat is leszűrhetnek a szagokból, hiszen orrukban több százmillió szaglósejt található, ráadásul az orrlyukaikban egymástól függetlenül is képesek érzékelni az illatokat, amely hasonló térérzetet jelent a számukra, mint az emberi látás.

Ha érdekesnek találtad a cikket, akkor oszd meg ismerőseiddel a kutyABC Facebook-oldal posztját, itt

Forrás: index.hu 
2020. január 23.