Mely kutyák élnek a legtovább?

Amerikai kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy milyen tényezők befolyásolják az Egyesült Államokban rendszeres állatorvosi vizsgálaton részt vevő kutyák várható élettartamát. Több mint 169.000 kutyát vizsgáltak, akik a kutatást megelőző 3 évben pusztultak el. Vajon mely kutyák élhetnek a legtovább a kutatás szerint, és milyen tulajdonság van a legnagyobb hatással egy kutya várható élettartamára?

A méret a lényeg

A vizsgált egyedeket a kutatók négy csoportba osztották, mégpedig méret szerint a következőképp: kistestű, közepestestű, nagytestű, óriás. Az összes csoportot figyelembe véve a fajtatiszta kutyák valamivel kevesebb ideig élnek átlagosan, mint keverék társaik, bár a különbség nem túl markáns. A keverékek ugyanis 14.45, míg fajtatiszta ebek átlagosan 14.14 évig élnek a kiválasztott minta alapján.

A fajtatiszta kutyáknál a várható élettartamot nem csak a méret, de maga a fajta is komolyan meghatározza. Például a kutatók által óriásnak titulált fajták közül a pireneusi hegyikutya élettartama a leghosszabb 11 és fél évvel, míg a dán dogok ennél mintegy két évvel rövidebb életre számíthatnak. Az angol masztiff, a bernáthegyi és a cane corso várható élettartama eközött a két fajta között található.

Összességében elmondható, hogy a kistestű kutyák élnek a legtovább, hiszen a vizsgált mintában az átlag élettartamuk 14.95 év volt, míg az óriás termetű ebeknek átlagban 11.11 év adatott meg. A közepes- és nagytestűek értelemszerűen a kettő között helyezkednek el. Előbbiek 13.86, utóbbiak 13.38 évig élhetnek.  A kutyák mérete tehát sokkal fontosabb tényező a várható élettartam alakulásában, mint a fajtatisztaság, hiszen az eredmények szerint a kistestű fajtatiszta egyedek is tovább élnek az óriás termetű keverékeknél.

És mi a helyzet az egyes fajtákkal?

Ahogy fentebb említettük a keverékek valamivel, de nem számottevően tovább élnek a fajtatisztáknál. Közülük a leghosszabb életre a tacskó számíthat, a maga 15.2-es átlagélettartamával, de szorosan mögötte áll a si-cu és a csivava, szintén 15 év körüli átlaggal. A legkevesebb ideig a dán dogok élnek (9,63 év) a kutatás szerint.

Az Amerikában és világszerte népszerű fajtákat is vizsgálták a kutatók. A közepestestű labradorok átlag élettartama például 13.27, míg a golden retrivereké 12.93 év. A németjuhászok már nagytestű kutyának számítanak, és átlagosan 12.46 évet élnek.

Az ivartalanítás egyenlő a hosszú élettel?

Az ivartalanításnak számos előnye van. Ezek közül szinte mindegyiknek köze van a hosszabb élettartamhoz, és ezt a kutatók is alátámasztották. Az ivartalanított nőstény kutyák több mint fél évvel hosszabb életre számíthatnak, bár az ivartalanított és nem ivartalanított kan kutyák között alig volt eltérés. Az eredmények azt is kimutatták, hogy a 15 éves kornál többet élt kutyáknál az ivartalanítás hatása nem kimutatható, tehát ugyanolyan arányban vannak köztük ivartalanított és nem ivartalanított egyedek. 

Mi köze a fogápolásnak a hosszú élethez?

A vizsgálatok különös összefüggést tártak fel a fogak ápoltsága, a rendszeres fogtisztítás és a hosszú élettartam között. Azok a kutyák, akik rendszeres, szakszerű fogápoláson estek át, mintegy 2 évvel éltek tovább, mint azok, akiket gazdáik ritkán, vagy egyáltalán nem vittek el állatorvoshoz ilyen célból. A fogak megfelelő tisztítása 20%-kal csökkentette az elhalálozás kockázatát. Az eredmény azonban csalóka lehet, hiszen azok a gazdik, akik rendszeresen elviszik a kutyájukat fogápolásra, valószínűleg más szokásaikkal is befolyásolják kedvenceik élettartamát.

A kutatás tehát érdekes eredményekkel szolgált, és támpontot adhat a kutyák élettartamának megértésében, ugyanakkor nem vesz figyelembe olyan tényezőket, amik a gazdik szokásaihoz, anyagi helyzetéhez, életteréhez köthetők, és nem ad magyarázatot a fent említett különbségekre. A tendenciák ugyanakkor jól kirajzolódnak, tehát elmondhatjuk, hogy a leghosszabb együtt töltött időre a kistestű kutyák gazdái számíthatnak.

Neked hány éves volt a legidősebb kutyád? Milyen fajta és milyen méretű volt? Írd le kommentben a kutyABC Facebook-oldal posztja alá, ide!

Forrás: companionanimalpsychology.com
2019. szeptember 23.