Mégis taníthatók a macskák?

A közhiedelemmel ellentétben nemcsak a kutyákat taníthatjuk jutalmazással, hiszen kutatások bizonyítják, hogy pozitív megerősítés segítségével a cicákat is rábírhatjuk a megfelelő viselkedésre, vagy akár trükköket is taníthatunk nekik. Ám utóbbinál sokkal fontosabb, hogy különböző stresszes helyzetekre jól reagáljon kedvencünk, vagy megszabaduljon egy rossz szokástól, ezért összegyűjtöttük a négy legfontosabb dolgot, amit megtaníthatsz kedvencednek.

1. Orral érintés

A Massey Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy melyik módszer a leghatásosabb arra, hogy a cicákat tanítsuk. Egy tucat macskát vizsgáltak, és csoportokat hoztak belőlük létre. Egy különleges, alapvetően kutyáknak készült tréning masina segítségével képezték ki őket arra, hogy egy bot végén található piros gombhoz érintsék az orrukat. A gép hangjelzést és jutalmat adott a sikeresen elvégzett feladatért az egyik csoportnak, míg más cicáknak egy idő után nem járt jutalom, csak a csipogás. Talán mondanunk sem kell, hogy melyik csoport teljesített jobban… Jutalomfalatok, hangjelzés és egy céltárgy segítségével te is megtaníthatod kedvencedet, hogy orral megérintsen valamit, ami elsőre értelmetlennek tűnhet, de jól jöhet akkor, ha azt szeretnéd, hogy cicád ne mozduljon el, maradjon a céltárgy mellett. Például, amikor beengedsz egy vendéget a lakásba.

2. Hívás

Akárcsak a kutyákat, a macskákat is meg lehet tanítani arra, hogy hívásra odajöjjenek hozzánk. Ez hasznos lehet, ha kertes házban tartod a macskád, és szeretnéd magadhoz hívni az etetés idejére, vagy ha éppen nem láttad már egy ideje, és aggódsz érte. Erre a célra használhatsz egy csengőt, amellyel jelzed cicádnak, hogy itt az ideje felbukkannia. Jutalmazd a csengetésre adott helyes reakciót finom falatokkal minden esetben, így kedvenced olyan együttműködővé válhat, mint a cicák az alábbi videóban:

 

3. Szállítóboxhoz való szoktatás

A legtöbb cica nem szereti, ha kiszakítják a környezetéből, de sajnos az állatorvosi vizit mindegyikük számára elengedhetetlen, így néha muszáj őket elvinnünk otthonról. A legbiztonságosabb és legkényelmesebb módja cicád utaztatásának a szállítóbox, ám ez a szűk sötét „ketrec” nem biztos, hogy hívogató kedvenced számára, ezért először hozzá kell szoktatnod! Menj végig ezen a 10 lépésen:

  • Helyezd el cicád kedvenc takaróját a szállítóboxhoz közel!
  • Ha ráfeküdt, és nyugodt tud maradni, akkor jutalmazd finom falatokkal!
  • Vidd a takarót kis lépésekben egyre közelebb a szállítóboxhoz, és jutalmazd a megfelelő viselkedést!
  • Ha ez megvan, akkor jöhet a szállítóbox! Helyezd be a takarót a dobozba, és vedd le a tetejét, amennyiben két részből álló boxod van!
  • Ha cicád a takaróra fekszik, és nyugodt, akkor jutalmazd!
  • Jöhet a box teteje! Ennél a lépésnél óvatosan járj el, és ne fukarkodj a jutalmakkal, dicséretekkel, ha cicád jól viselkedik!
  • Nézd meg, mi történik, ha rázárod az ajtót! Ha továbbra is nyugodt marad, jutalmazz!
  • Vidd körbe a lakásban vagy az udvaron kedvencedet, hogy szokja a boxban való szállítást!
  • Ha már ez is jól megy, akkor jöhetnek a rövid, majd egyre hosszabb autós utazások!
  • A biztos siker és cicád nyugalma érdekében használd az alábbi videóban látható módszert! 

4. Karmolászásról való leszoktatás

 A karmolászás talán a cicák egyik legidegesítőbb szokása, de tudjuk, hogy a karmok élesítése és a terület megjelölése elengedhetetlen. Ha nem szeretnéd, hogy a kanapéd vagy egyéb bútoraid lássák kárát a karmolászásnak, hozzá kell szoktatnod kedvencedet, hogy csak a megfelelő helyen kaparjon. Erre a legideálisabb egy kaparófa, amelyhez úgy szoktathatod hozzá kedvenced, ha jutalmazod a helyes viselkedését! Először csalogasd a kaparófa közelébe, majd mutasd meg neki, hogy mire való, tehát óvatosan kapard meg a felületét! Ha a cicád is belemélyeszti a karmait, és végighúzza a kaparófán, jutalmazd meg a kedvenc eledelével, és tegyél így minden alkalommal, amikor azt látod, hogy cicád jó helyen kapar! Ha már kialakult a rossz szokása, és máshol is karmolászik, akkor az alábbi videóban találsz segítséget:

A cicák tehát a kutyákhoz hasonlóan taníthatóak. Persze lehet, hogy jóval több türelemre lesz szükséged, de a fentiekre mindenképp megéri megtanítani kedvencedet! Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg a macskABC Facebook-oldal posztját, itt!

 Forrás: companionanimalpsychology.com/youtube
2019. szeptember 23.

Kapcsolódó termékek

További termékek