Macskatartás környezettudatosan

A környezetünk a védelme az elmúlt években egyre fontosabb témává vált, hiszen az emberiség ipari és mezőgazdasági tevékenységének kártékony hatása a bolygónkra több kutatás szerint is egyértelműen kimutatható. Sajnos a macskatartás sem teljesen ártalmatlan, de egy kis változtatással és odafigyeléssel te is környezettudatos gazdivá válhatsz. Íme, néhány hasznos tipp!

1. Vásárolj tudatosan!

A környezettudatosság már az eledel kiválasztásánál elkezdődik. Ha legközelebb konzervet vagy száraz eledelt vásárolsz cicádnak, nézd meg, hogy a termék el van-e látva organikus pecséttel, ugyan is az ilyen eleség nem tartalmaz mesterséges színezőanyagokat és aromákat, valamint a fenntarthatóság szellemében előállított alapanyagokból készült. A benne található hús megbízható forrásból származik, az összetevők között szereplő gabona- és zöldségfélék pedig mindenféle szennyezéstől mentesek. Nemcsak a környezetvédelem szempontjából érdekesek és hasznosak az organikus tápok. A kisállatok között egyre elterjedtebb jelenség az ételallergia, ám a megfelelő táp kiválasztásával a túlérzékenység kialakulásárt részben felelős adalékok elkerülhetők.

2. Környezetbarát macskaalom

Miért is ne használnál környezetbarát macskaalmot, ha már egyszer létezik ilyen? A különleges almok két csoportra bonthatók. Egy részük eleve olyan újrahasznosított anyagokból készül, mint a papír vagy különböző biojellegű termékek után visszamaradt hulladék. A másik részük növényi alapú macskaalom, mely teljes mértékben lebomlik, így a környezetben hasznosul újra. Általában búzát, kukoricát, árpát, mogyoróhéjat, faforgácsot, újrahasznosított papírt és egyéb növényi hulladékot használnak alapanyagul. Utóbbi megoldás további előnye, hogy a szennyezett alom tartalma nyugodt szívvel hozzáönthető a kerti komposzt tartalmához.

3.   Légy kreatív!

Ugyan a tápok csomagolása és a konzervek is szelektíven gyűjthetők, de nem feltétlen kell egyből a kukában landolniuk a látszólag haszontalan tárgyaknak. A konzervek például kiválóan alkalmasak tárolásra, vagy további hulladék gyűjtésére, mint például meggymag, mogyoróhéj. Ha megtöltöd őket virágfölddel, akkor akár növényt is ültethetsz beléjük, de egy kis festéssel ragasztással a gyerekeknek is készíthetsz a konzervekből ceruzatartót.

20170308_enkedvencem_környezetbarát_cikk

2019. április 10.