Kutya bélférgesség: megelőzés

A kutya leggyakoribb belső élősködői a bélcsatorna különböző szakaszaiban telepednek meg. A fertőzött egyedek rendszeres féreg- és peteürítése veszélyt jelent a többi állat egészségére. Az, hogy Te nem látsz férget kedvenced bélsarában, még nem jelenti azt, hogy az állat nem is férges! A fertőzött kutya rendszerint nem mutat tüneteket, a fiatal és a legyengült állatok azonban súlyosan megbetegedhetnek.

20160923_enkedvencem_belfereg_cikkKedvenceink fertőződésének a féreg fajától függően különféle módjai ismertek: közvetlenül petével, illetve lárvával szájon át, köztigazda állatok (egér, bolha, madarak, nyers hús) elfogyasztásával (pl. galandférgek), a születés előtt az anyaméhben (pl. orsóférgek), a szoptatás során az anyatejjel (pl. orsóférgek), ritkán bőrön át. A kutya bélférgessége a család egészségét is veszélyezteti (zoonosis = állatról emberre terjedő betegség), amiről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz. Mi, emberek szájon át, ritkábban bőrön keresztül fertőződhetünk. Gondolj csak arra, hányszor szólsz rá kisgyermekedre, hogy ne vegyen mindent a szájába, ne puszilgassa se a kutyát, se a macskát, alaposan mossa meg a kezét! Emlékezz vissza, hányszor fordult már meg a fejedben, hogy vajon merre jár a kutyád, és mit eszik, amikor éppen nincs szem előtt? Hányszor szidtad meg a kutyádat, mert valamibe, esetleg más állat ürülékébe belekóstolt az utcán? Az ember egészségének megőrzése három pilléren nyugszik: megelőző intézkedések a kutya szemszögéből, illetve az ember szemszögéből, valamint testreszabott gyógyszeres kezelés kedvenced számára. Kezdjünk a megelőzéssel!

Megelőzés – a kutya szemszögéből

 • Ne etesd kedvenced nyers marha- vagy sertéshússal és zsigerekkel, mert ezek féregfertőzés forrásai lehetnek!
 • Az uborkamagképű galandféreg (latin nevén Dipylidium caninum) köztigazdája a bolha és a tetű, ezért rendszeresen alkalmazz külső élősködők elleni készítményt! Amennyiben több kutyád vagy macskád van, minden egyedet egyszerre kezelj!
 • Az ürített bélsárban hosszabb-rövidebb ideig túlélnek a féregfejlődési alakok, ezért szükséges gondoskodni az ürülék összegyűjtéséről és ártalmatlanná tételéről, valamint a kutyaház vagy kennel rendszeres tisztításáról és fertőtlenítéséről!
 • Ne engedd, hogy kedvenced pocsolyából, tóból vagy patakból igyon!
 • Tanítsd meg neki, hogy semmibe sem ehet bele a Te engedélyed nélkül! Így elkerülhető, hogy idegen állat ürülékével vagy köztigazda állat elfogyasztásával fertőződjön.

Megelőzés – az ember szemszögéből

 • Az alapos kézmosás mindennek az alapja. Mindig moss kezet, miután kedvenceddel foglalkoztál!
 • Nyers gyümölcsöt és zöldséget kizárólag gondos mosás után fogyassz! Az erdőben szedett szamóca vagy áfonya is lehet szennyezett pl. róka vagy kóbor macska, kutya ürülékével, ezért mindig mosd meg!
 • Ne igyál vizet patakból, tóból!
 • Ne engedd, hogy gyermeked állatok ürülékével szennyezett helyen játsszon vagy mezítláb szaladgáljon!
 • A használaton kívüli homokozót mindig biztonságosan fedd le, hogy ne üríthessen bele állat!
 • Utcai cipődet otthonod bejárati ajtajában vesd le, hogy ne vihess be fertőző anyagot a talpán!
 • Minderre gyermekedet is tanítsd meg!
 • Ha neked vagy gyermekednek bármilyen egészségügyi panaszotok van, feltétlenül említsd meg családorvosodnak, hogy állatot tartasz!

Kedvenced gyógyszeres féregtelenítésével kapcsolatban itt találsz hasznos tippeket.

2018. május 1.

Kapcsolódó termékek

További termékek