Könnyen tüzet okozhat a cicád a lakásban

A macskatartás során legtöbben csak a cicájuk biztonságát tartják szem előtt, és kevesen gondolnak arra, hogy pont a kis kedvenc lehet az, aki komoly veszélyt jelent a családra vagy a lakásra. Például úgy, hogy egy óvatlan pillanatban tüzet okoz… 

Hihetetlennek tűnik, de a cicák által okozott lakástüzek gyakoribbak, mint gondolnánk. Idén Győr-Moson-Sopron megyében is történt hasonló eset, Dél-Koreában viszont már riadót is fújtak a szakemberek, mert olyan sokszor fordulnak elő házi kedvencek által okozott tűzesetek: 2019. január és 2021. november között száznál is többször riasztották emiatt a tűzoltókat. De mi lehet a veszély fő forrása? 

Bármennyire is macskabarát az otthonunk, van amire a legtöbb gazdi nem gondol. Ez pedig az elektromos tűzhely, amely gombnyomásra bekapcsol és felforrósodik. A magyarországi eset is egy ilyen tűzhelyen felejtett serpenyő és a benne hagyott zsír miatt keletkezett, de anélkül is okozhat a cicánk tüzet, hogy bármit a főzőlapon hagynánk, hiszen az érintésre bekapcsoló berendezések egy idő után hajlamosak a túlmelegedésre, és kigyulladhatnak.  

Persze emiatt nem érdemes lecserélni a jól bevált tűzhelyet, inkább próbáljuk távoltartani tőle a cicánkat! Tanítsuk meg neki, hogy nem ugorhat fel a főzőlapra, vagy ha ez nem megy, a konyha viszont külön bejáratú helyiség, akkor egyszerűen zárjuk ki onnan kedvencünket, amíg távol vagyunk! Készíttethetünk biztonságos fedelet a főzőlaphoz, vagy vásárolhatunk eleve olyat, amely rendelkezik lecsukható fedéllel. A tűzhely környékéről távolítsunk el minden olyan tárgyat, amely könnyen lángra kaphat, például papírtörlő, szalvéta, sütőpapír vagy konyharuha! 

A cicák által okozott tűz tehát igenis reális veszély, ezért fontos, hogy minden gazdi értesüljön a jelenségről. Ennek érdekében oszd meg te is a cikket! 

Forrás: CNN 
2022. október 10.