Így szoktasd hozzá a kutyádat a zajokhoz!

A kutyák hallása sokkal fejlettebb a miénknél, ezért a hangos zajok jobban megviselik őket. A probléma ennél persze jóval összetettebb (írtunk is erről korábban), de a lényeg, hogy a modern életvitellel, illetve a természet munkálkodásával rengeteg olyan hanghatás jár, amely kedvenceinkből szorongást válthat ki, ami legrosszabb esetben akár fejvesztett meneküléshez is vezethet. Ha elkerülnéd a bajt, érdemes a kutyádat már kölyökkorában hozzászoktatni a különböző zajokhoz, mégpedig az alábbi lépéseket követve:

1. Gondold át, hogy milyen zajokkal fog találkozni a kutyád élete során!

Ahogy említettük, a zajtréninget érdemes már kölyökkorban elvégeznetek, amikor kedvenced sokkal fogékonyabb, és hatékonyabban tanul! Első lépésként számba kell venned, hogy melyek azok a hanghatások, amelyek biztosan végigkísérik majd kedvenced életét. A teljesség igénye nélkül néhány példa:

  • Mennydörgés
  • Tűzijáték
  • Forgalmi zaj
  • Fűnyíró
  • Porszívó
  • Építkezési zajok
  • Háztartási gépek zaja
  • Kisbaba sírása 

2. Keress hangfelvételeket!

Ha megvan, hogy milyen zajokra szeretnéd felkészíteni a kutyádat, akkor keress róluk megfelelő felvételt. Az interneten számos lehetőséged van arra, hogy megtaláld azokat a hangokat, amelyeket lejátszva gyakorolhattok a kutyáddal. Az alábbi videó például egy komplett zajtréning hanganyagát tartalmazza:

3. Válaszd ki a megfelelő időpontot!

Egyrészt a megfelelő időpont tehát a kölyökkor. Persze felnőtt korban is el lehet végezni a zajtréninget, de jóval nehezebb dolgod lesz. Másrészt jól meg kell választanod a gyakorlások időpontját is. Lehetőleg ugyanarra a napszakra essen, hogy a kutyád tudhassa, mire számíthat, de sokkal fontosabb, hogy ne legyenek zavaró külső zajok. Tehát ne fogjatok bele a gyakorlásba, ha épp vihar tombol odakint, vagy a szomszédban folyik az építkezés! 

4. Törekedj a fokozatosságra és jutalmazz!

Ha minden és mindenki készen áll, akkor elkezdheted lejátszani a megfelelő hangokat a kutyádnak. Először csak halkan indítsd el a felvételt, és figyeld a kedvenced reakcióját. Ha úgy látod, hogy nyugodt maradt, dicsérd és jutalmazd meg, majd játszd le ugyanazt a zajt csak kicsit hangosabban! Addig jutalmazz és emeld a hangerőt, amíg a kedvenced jól reagál. Ha idegesnek látod, lépjetek egyet hátra, és halkíts egy kicsit!

Ha elég türelmes vagy a kutyáddal, és következetesen jutalmazol, akkor biztos lehetsz abban, hogy kutyusod élete során nem fog szenvedni a zajoktól! A kiskutyák neveléséről további érdekes bejegyzéseket találsz itt, ha pedig felnőtt kutyáddal kapcsolatban szeretnél tanácsokat, akkor olvasd el ezeket a cikkeket!

Forrás: adaptil.hu
2021. május 17.