Így előzd meg a macskák közötti konfliktusokat

Egy cica nem cica, igaz? Sok gazdi vélekedik hasonlóan, ezért egyáltalán nem ritka, hogy egy háztartásban akár négy vagy öt macska is együtt él. Mi hiába szeretjük kedvenceinket egyformán, közöttük nem biztos, hogy ugyanúgy működik a kémia, és a kölcsönös szimpátia hiánya olykor tettlegességig fajuló konfliktusokhoz vezet. Íme, néhány hasznos tanács, amivel mindez megelőzhető!

1. Egy alomban őrölnek

Előfordul, hogy két cica olyan szoros barátságot köt, hogy szinte elválaszthatatlanok egymástól. Ennek sajnos az ellenkezőjével is gyakran találkozunk, amikor két (vagy több) macska az állandó veszekedés és verekedés miatt elválaszthatatlan. Ezt nagy eséllyel elkerülhetjük, hogyha egy alomból származó kiscicákat veszünk magunkhoz, hiszen a születésüktől fogva együtt nevelkedett macskák között ritkábban fordul elő konfliktus.

2. A magány vagány

Ahogy nekünk, embereknek, úgy a macskáknak is szükségük van egy kis egyedüllétre. Ha szinte sohase bújnak elő a macskáid, akkor ott valami nincs rendben, de a rejtőzködéssel alapvetően semmi probléma nincs, hiszen a házimacskák ősei mind magányosan járták a vadászmezőket, és ez az ösztön kedvenceinkben a mai napig továbbél. Éppen ezért fontos, hogy privát szférát biztosíts a macskáidnak, ami azt jelenti, hogy a külön fekhely, külön alomtálca, külön itató- és etetőtál, valamint a saját játékok alapvető szükségletnek számítanak egy cicás háztartásban.

20180327_enkedvencem_macska_konflikt_cikk_kicsi

3. Légy türelmes!

Szerelem első látásra… Ilyennel szinte csak a filmekben találkozhatunk, és a macskáktól sem várhatjuk el, hogy az első találkozás után puszipajtások legyenek. Ahogy az újdonsült lakótársaknak egy albérletben, úgy a cicáknak is kell egy kis idő, amíg hozzászoknak egymás társaságához, és kiismerik egymás szokásait.

4. Ne üsd bele az orrod!

Hozzánk hasonlóan olykor a macskáknál is elszakad a cérna, és elkerülhetetlenné válik a cicaharc. A két állat először kerülgeti egymást, megpróbál előnyös helyzetbe kerülni, és a megfelelő pillanatban kioszt egy maflást a másiknak. Ritkán okoznak egymásnak komoly sérülést, ezért jobb, ha nem kiabálsz rájuk, és nem is próbálod őket szétválasztani, hiszen ettől csak még idegesebbek lesznek. Ha félre tudnak vonulni, akkor egy idő után úgyis megnyugszanak.

5. A „boldogság üzenetek” jótékony hatása

A macskák a levegőbe kerülő természetes üzenetek útján kommunikálnak. A FELIWAY FRIENDS párologtató pontosan ezekkel a természetes “üzenetekkel” segíti elő azt, hogy a cicák a lakásban otthonosan érezzék magukat akkor is, ha esetleg egy új jövevény zavarja meg az addigi nyugalmukat. Használata felgyorsíthatja az ismerkedési fázist, és elősegítheti a veszekedések, verekedések elkerülését.

2018. április 16.

Kapcsolódó termékek

További termékek