Így befolyásolják a macskák az embereket

A megrögzött kutyások és macskások közötti viták egyik gyakori alapja, hogy egyesek szerint a kutyák sokkal engedelmesebbek, jobban hallgatnak a szép szóra, míg a cicák nemhogy figyelmen kívül hagyják, amit mondunk nekik, de sokszor még ők irányítanak bennünket, hogy minden a kényük-kedvük szerint alakuljon. Kutatások alapján elképzelhető, hogy van némi igazság a dologban…

20180623_enkedvencem_macska_manipulal_cikk_tinyBiztosan te is jártál már úgy, hogy az etetés után nem sokkal cicád megint megkörnyékezett téged, hogy finom falatok után érdeklődjön. Ilyenkor az ember egy ideig tűri kedvence hízelgését, de később mégis beadja a derekát, és azon kapja magát, hogy az etetőtál fölé hajolva adagolja macskájának a második ebédjét. A jelenség a kutatók érdeklődését is felkeltette, ezért elvégeztek egy kísérletet, melynek az volt a célja, hogy kiderítsék, miképp befolyásolják a cicák a gazdáikat. A Sussexi Egyetem munkatársai hamar rájöttek a titok nyitjára. A macskák ugyanis egy olyan különleges „hangsort” fejlesztettek ki, mely komoly befolyással bír az emberekre. Persze nem valamilyen természetfeletti, hipnotikus hangról van szó, csupán egy olyan nyávogással kezdődő és dorombolásban kicsúcsosodó vokális kommunikációs formáról, amely annyira zavaró az emberi fül számára, hogy a gazdi inkább megeteti kedvencét, mint hogy sokáig elviselje a kellemetlen „zajt”.

A tudósoknak nem volt egyszerű dolguk, amikor laboratóriumi körülmények között szerették volna vizsgálni a teória helyességét, ugyanis megfigyelők jelenlétében a kísérletben résztvevő állatok ravasz módon eltitkolták a különleges képességüket. Ezért kénytelenek voltak természetes körülmények között rögzíteni a fent említett, jellegzetes hangokat, hogy később önkéntes jelentkezőknek játsszák le őket. A tesztek során kiderült, hogy a speciális nyávogás végén hallatott dorombolás minden más szituációban felvett nyávogásnál zavaróbb. Ennek egy olyan magas hullámhosszú szakasz az oka, mely felborzolja az ember idegeit, ami ahhoz vezet, hogy végül „behódol” a macskának, és az ő vágyai szerint cselekszik. Ha a fent említett szakaszt kivágták a felvételekből, a nyávogás rögtön elviselhetőbbnek tűnt. Ez a magas frekvencia egyébként a normál dorombolásnál is megfigyelhető, ám a macskák az évezredek alatt rájöttek arra, hogyha felerősítik a zavaró hangokat, akkor hamarabb jutnak táplálékhoz. Nem mindegyik cica él azonban ezzel az eszközzel, ugyanis az eredményekből kiderült az is, hogy a módszer alkalmazása leginkább az egyedül élő gazdik háziállatainál fordul elő. Mindez persze nem azt jelenti, hogy a macskák kihasználnának minket, csupán alkalmazkodtak hozzánk, ráadásul hasonló jelenségek megfigyelhetők a kutyáknál is.

Te észrevetted már, hogy cicád így akar kicsikarni még néhány falatot? Írd le kommentben a tapasztalataid a macskABC Facebook-oldal posztja alá, ide!

Forrás: Current Biology

 

2018. július 16.