A hétvégén elkezdődött a rókák tavaszi vakcinázása

Április 1-jével megkezdődött a rókák tavaszi veszettség elleni immunizálása, amely az érintett területeken ebzárlattal és legeltetési tilalommal jár. Az alábbiakban a vakcinázással kapcsolatos legfontosabb kérdéseket járjuk körbe. 

Hogyan és hol végzik a vakcinázást? 

A repülőgépes vakcinázást hazánk déli és keleti vármegyéiben végzik április 1-8. között kézi szórással, illetve kisrepülőgépekről kijuttatott csalétkekkel. Mivel a cél az, hogy a vakcinatartalmú csalétkeket ténylegesen rókák fogyasszák el, ezért az érintett területeken ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe, amelynek pontos részleteiről a járási állategészségügyi hivatalnál vagy az adott település önkormányzatánál érdemes érdeklődni, illetve a helyi lakosságot és a kirándulókat tájékoztató plakátokról.  

De mégis mit jelent az ebzárlat?

Az érintett területeken az illetékes járási főállatorvos általában 21 napos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el. Ilyenkor a kutyákat és macskákat úgy kell tartani, hogy semmiképpen se érintkezhessenek más állattal vagy emberrel. Kutyával elmenni otthonról szigorúan csak pórázzal és szájkosárral szabad, az adott településen kívül pedig csak érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát lehet vinni, ráadásul hatósági állatorvosi vizsgálat és engedély is kell hozzá! 

A korlátozások alól mentesülnek az érvényes veszettség elleni oltással rendelkező vadászkutyák, a különböző fegyveres erőkhöz tartozó kutyák, a mentőkutyák, a terápiás- és segítőkutyák, valamint a látássérülteket vezető ebek, ám az imént felsoroltak is csak indokolt esetben. 

Miért szükséges a vakcinázás és mennyire hatékony? 

A veszettség fő terjesztője a vörös róka, amelynek hazai állománya körülbelül ötvenkilencezer egyedre tehető. A betegség nemcsak a vadon élő emlősöket, hanem háziállatainkat és minket is veszélyeztet. Nem véletlenül kötelező a veszettségi elleni oltás a kutyák számára, illetve ajánlott a macskákra nézve. 

A veszettség rendszeresen felüti a fejét a szomszédos országokban, 2022. szeptembere óta pedig Magyarországon is előfordult öt igazolt eset. Mindegyiket Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében regisztrálták négy rókából, illetve egy kóbor kutyából kimutatva. A behurcolás minden bizonnyal természetes úton történt az Ukrajna felől érkező vadállomány mozgásából fakadóan, ahol a jelenleg zajló háború miatt a helyi hatóság nem tudta végrehajtani a vakcinázást. 

Ez jól mutatja az intézkedés létjogosultságát, amelynek eredményességét kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi a Nébih. A korábbi évek tapasztalatai szerint a rókák több mint háromnegyede fogyasztott a kihelyezett csalétkekből. 

További információért érdemes ellátogatni a www.veszettsegmentesites.hu oldalra 

Forrás: Nébih 
Kép forrása: Nébih 
2023. április 3.