Hazánkban kapható macskaalmokat tesztelt a Nébih

A macskaalom minden cicás háztartás alapvető kelléke, a boltokban pedig sokféle termék kapható, éppen ezért időszerű volt, hogy hivatalos álláspont szülessen a hazánkban kapható almokról. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai a Szupermenta program keretein belül el is végezték nekünk ezt a feladatot. Lássuk, milyen eredmények születtek! 

A Nébih szakemberei a tesztek során huszonhat különböző macskaalmot vizsgáltak, melyek közül húsz csomósodó, illetve hat nem csomósodó szerepelt. Előbbiek főként bentonit alapúak, illetve növényi alapanyagokból készültek, utóbbiak pedig szilikátból vagy természetes ásványi anyagokból álltak. 

Használat előtt is mintákat vettek a kutatók, és laboratóriumi körülmények között ellenőrizték a macskaalmokban található szalmonella, enterobaktérium, penészgomba és mikroorganizmusok számát. Miután az almokat rendben találták, jöhetett a használat utáni teszt, amely során macskaürüléket utánzó anyaggal szennyezték a termékeket. Két nap után a szennyezett részek enterobaktérium-számát kezdték elemezni, hogy kiderüljön, a vizsgált almok veszélyeztetik-e a cicák jólétét. A legtöbb termék esetében csökkenést véltek felfedezni, három csomósodó alomnál azonban a baktériumok szaporodását figyelték meg, ám ezek is határérték alatti eredményt hoztak, így kijelenthető, hogy az összes alom átment a teszten. 

További vizsgálatok során az almok portartalmát vették górcső alá a szakemberek, illetve idegen anyagok után kutattak. Az egyik csomósodó alom portartalma kiugrónak bizonyult, hét termékben pedig összesen 7 grammnyi idegen anyagot, például vakolatdarabot, fát, gyöngyöt és kavicsot találtak. 

A Nébih munkatársai laikusokkal karöltve pontozták is az almokat, az eredményekről pedig az alábbi videóban számoltak be: 

Te milyen almot szoktál venni a cicádnak? Írd le kommentben Facebookon! 

Forrás: Nébih 

 

2023. szeptember 11.