Hasmenés kutyáknál – gazdiként ezekre figyelj!

Alighanem nincs is olyan kutya, aki évente legalább egyszer át ne esne egy heveny hasmenésen. Az esetek többségében az eleséggel kapcsolatos probléma áll a kellemetlen tünet hátterében, ami sokszor magától is rendeződik néhány nap alatt.

Ez azonban sovány vigasz mind a beteg, mind pedig a gazdája számára, hiszen kezelés nélkül addig is naponta akár 6-10 alkalommal is üríthet az állat. Ilyenkor „életmentő”, de legalábbis az életet nagyban megkönnyítő lehet egy olyan készítmény, amely nemcsak gyorsan ható tüneti kezelés, de az eleséggel kapcsolatos heveny hasmenés esetén oki kezelése is egyben. Természetesen az állatorvosi vizsgálat ilyenkor sem kerülhető meg: kérd ki állatorvosod véleményét!

shutterstock_214626949

A hasmenés kezelésének célja a bélnyálkahártya védelme, a káros anyagok megkötése és eltávolítása, a hasmenéssel elvesztett folyadék, ionok és energia pótlása, a hasznos bélflóra egyensúlyának helyreállítása, illetve amennyiben oki kezelés lehetséges és szükséges, a megfelelő készítmények alkalmazása.

A bélnyálkahártya-bevonók alkalmazásának célja a bélnyálkahártya védelme, és a felületét bevonó mucinréteg helyreállítása. Erre a célra alkalmas hatóanyag a montmorillonit és a kaolin. A készítmények közötti különbségeket példázza, hogy a montmorillonit bevonóképessége négyszerese a kaolinénak.

Az adszorbensek szelektíven megkötik a szervezet számára káros anyagokat, pl. a toxinokat, baktériumokat, vírusokat, így azok nem képesek felszívódni a bél üregéből és kárt okozni a szervezetben. Az egyes adszorbensek között nagy különbség van, pl. a montmorillonit 15-ször több káros anyag megkötésére képes, mint a kaolin. Figyelem! Egyéb gyógyszer, pl. antibiotikum egyidejű adagolása esetén célszerű 3-4 órát várni, hogy az adszorbens ne köthesse meg a „hasznos” hatóanyagot.

A szervezet egészsége szempontjából elengedhetetlen a kiegyensúlyozott bélflóra. Hasmenés esetén jó hatású a probiotikumok vagy prebiotikumok adagolása. A probiotikumok a normál bélflórát alkotó bélbaktériumokat tartalmaznak.  A prebiotikumok, pl. a frukto-oligoszacharidok a gazdaszervezet számára emészthetetlen összetevők, amelyek táplálékul szolgálnak a hasznos bélflóra számára, ezáltal támogatják szaporodásukat, továbbá képesek bizonyos határok között visszaszorítani a kórokozó fajok megtelepedését és növekedését.

A hasmenéssel folyadékot, ionokat és energiát veszít a szervezet. Enyhébb esetben megfelelő a szájon át adott kiegészítés, súlyosabb esetben parenterális, azaz az emésztőtraktust megkerülő, praktikusan intravénásan adott kiegészítés is szükséges. Általában jó hatású a 12-24 órán át tartó táplálékmegvonás, korlátlan vízfogyasztás biztosítása mellett (!), amelyet célszerű diétával folytatni további 3-4 napon át.

A diéta ideje alatt kerülni kell minden egyéb eleséget, beleértve a jutalomfalatokat is. Legmegfelelőbbek a kifejezetten gyomor-bélbetegek számára kifejlesztett gyári tápok, konzervek. Ha ez nem elérhető, kímélő eleségnek számít a főtt rizs, főtt tészta, a sovány főtt csirkehús.

Amennyiben kedvenced vemhes, szoptat, cukorbeteg vagy bármi más ismert alapbetegsége van, azonnal kérdd ki állatorvosod véleményét és ne kísérletezz otthon! Bizonyos esetekben elengedhetetlen az oki kezelés, pl. féreghajtó vagy antibiotikum adása, ezért az állatorvosnak meg kell vizsgálnia a beteget. Mint ahogy akkor is fel kell keresni, ha a hasmenés nem csillapodik 2-3 napon belül, vagy a klinikai képet hányás, véres bélsár vagy láz is súlyosbítja.

A hasmenés tehát egy olyan tünet, amely önmagában nem árul el sokat az előidéző okokról, következésképp a betegség kórjóslatáról és kimeneteléről sem. Kedvenced és saját egészséged érdekében minden esetben fordulj állatorvosodhoz!

2016. március 7.

Kapcsolódó termékek

További termékek