Féltékeny a kutyád? Íme néhány tipp!

Sokszor előfordul, hogy egy kutya nem viseli jól, ha a gazdija párt talál magának, és ennek hangot is ad. De mi az oka, mik a jelei, ha kedvenced nem kedveli a partnered, illetve mit lehet tenni ebben a helyzetben, hogy kutyád elássa csatabárdot?

A leggyakoribb okok 

A kutyák nem feltétlen viselik jól a változásokat, ezért már önmagában az összezavarhatja kedvenced, ha új ember lép be az életetekbe, akivel hirtelen több időt töltesz, és sokszor megjelenik az otthonotokban. Mivel a kutya alapvetően falkaállat, ezért a kettőtök között kialakult erőviszonyokat nagyban befolyásolhatja egy új szereplő, ezt az állapotot pedig kutyádnak is szoknia kell. 

Elképzelhető azonban, hogy az ellenséges viselkedés inkább a területvédésre irányul, ami különösen igaz lehet bizonyos őrző-védő fajtákra, valamint terelőkutyákra. Ha menhelyről fogadtad be kedvenced, akit korábban bántalmaztak, akkor is érdemes résen lenni, illetve sokat számít a megfelelő szocializáció, amit ajánlott már kölyökkorban elkezdeni, hogy kutyád megtanulja a társas viselkedés szabályait. Sajnos az is előfordulhat, hogy a választottad kezeli rosszul a helyzetet, nem szereti a kutyákat, rosszul bánik kedvenceddel, ezért az ismerkedés minél korábbi fázisában érdemes tisztázni a kutyáddal kapcsolatos kérdéseket. 

Milyen jelekre érdemes figyelni? 

Ha kedvenced nem kedvel valakit, annak a legfeltűnőbb jele természetesen az agresszív viselkedés, ezért mindenképp érdemes megtanulnod a kutyák testbeszédét, hogy időben reagálhass egy potenciálisan veszélyes helyzetre.  

A változás hatására kialakuló szorongásnak azonban más jelei is lehetnek kutyádnál, például a bujkálás vagy a bepiszkítás, de az is lehet, hogy a feszültséget fokozott nyalogatással próbálja levezetni. Akkor is érdemes gyanakodni, hogy valami nincs rendben, ha a kutyád hirtelen mindent elkövet, hogy magára vonja a figyelmed: nyüszít, ugat, kárt tesz valamiben, vagy túlságosan ragaszkodóvá válik. 

Mi a megoldás? 

Fontos, hogy hogyan mutatod be a kutyád a párodnak. Hagyjátok, hogy kedvenced kezdeményezzen, ő közeledjen először a párod felé, akinek nyugalmat kell sugároznia a testbeszédével, és érdemes kerülnie a hangos beszédet, valamint a hirtelen mozdulatokat is. Sokat segít, ha van nála pár jutalomfalat, amivel „lekenyerezheti” a kutyád.  

Törekedj arra, hogy a párod mellett továbbra is ugyanannyi időd jusson a kutyádra, a korábban megszokott napirendtől pedig lehetőleg ne térjetek el! Idővel a kedvenced úgyis rájön, hogy nincs mitől tartania, és megszokja az „új falkatag” jelenlétét. 

Ha úgy látod, hogy a változás megviseli a kutyádat, érdemes ADAPTIL Párologtatót használni abban a helyiségben, ahol kedvenced a legtöbb idejét tölti. A készülék olyan kutyaferomonokat bocsát ki, amilyeneket az anyakutya is használ a kölykei megnyugtatására, így stresszes helyzetekben különösen jótékony a hatásuk. Ha nem lakásban tartod a kutyád, akkor az ADAPTIL Nyakörvet érdemes választanod. 

Hozzászólnál a témához? Akkor kommentelj a kutyABC Facebook-oldal posztjához! 

Forrás: countryliving.com/YouTube 
2024. április 4.

Kapcsolódó termékek

További termékek