Ezért szeret a cicád az ablakpárkányon ülni

A cicák több kedvenc helyet is szeretnek fenntartani maguknak a lakásban, ezek közül pedig az egyik leggyakoribb az ablakpárkány. A keskeny felület látszólag nem tűnik valami kényelmesnek, ráadásul a feljutást megnehezíthetik függönyök, bútorok vagy a párkányon elhelyezett dísznövények is. A macskákat valamiért mégis mágnesként vonzza az ablak, de vajon miért? Összegyűjtöttünk néhány lehetséges okot!

1. Cica TV

Ha az ember ingergazdag kikapcsolódásra vágyik, leül a tévé elé. Valahogy így vannak a cicák is, amikor felugranak az ablakpárkányra. Lehet, hogy nekünk unalmas elfoglaltságnak tűnik, de a macskák számára a külvilág tele van izgalmas történéssel: autók suhannak, madarak cikáznak, vagy épp a külső párkányon ugrálnak, mókusok szaladgálnak a fán, ősszel hullanak a levelek, télen pedig szállingózik a hó.

2. Napfürdőzés, melegedés

A macskák kifejezetten szeretik a meleg helyeket a lakásban. Az ablakpárkány több szempontból is ilyen lehet, ugyanis tájolástól függően odasüthet a nap, illetve sok lakásban az ablak alá helyezik a fűtőtestet, a felfelé áramló meleg pedig kellemes hőmérsékletet biztosít kedvenceink számára egy kis szundizáshoz.

3. Biztonság

Nem véletlenül szeretnek a cicák fára mászni! Az már más kérdés, hogy hogy tudnak onnan lejönni, mindenesetre az évmilliók során elődeik számára mindig is menedékként szolgáltak a különböző magaslati búvóhelyek, és ez az ösztön a házi macskákban is él, így a lakásban is keresik a magasabban fekvő helyeket, ahol senki nem zavarhatja őket, és ahonnan jól belátják a területüket.

4. Őrködés

A macskák territoriális állatok, ezért az egyik legfontosabb dolog a számukra, hogy a területüket a lehető legnagyobb mértékben az irányításuk alatt tartsák. Márpedig a párkányról a benti és a kinti tereket is jól belátni, így tökéletes őrtoronyként szolgálhat. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a kint kószáló idegen macskák látványa felzaklathatja kedvencedet, ezért ha úgy látod, hogy idegesen kémleli a tájat az ablakból, inkább engedd le a redőnyt, hogy ne láthasson ki!

A te cicád is szeret az ablakpárkányon heverészni? Akkor küldj róla fotót a macskABC Facebook-oldal posztja alá, ide!

2021. szeptember 28.