Emberre támadt egy veszett macska Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Az Ukrajnában zajló háború miatt a szomszédos ország szakemberei nem tudják elvégezni a helyi vadállomány veszettség elleni immunizálását, amelynek hatása Magyarországon is érezhető, ugyanis az utóbbi időben több elhullott állat esetében is kimutatták a betegség jelenlétét a Nébih szakemberei. Legutóbb egy macskánál, aki emberre támadt… 

A Nébih január 26-án tette közzé a laboratóriumi vizsgálat eredményét, amelyből kiderült, hogy az Ukrán határ közelében fekvő Milota községben történt macskatámadás „elkövetője” a veszettség vírusát hordozta, így szigorú járványügyi intézkedéseket vezettek be a környéken.  

A betegség kezelhető, amennyiben a megtámadott áldozat időben átesik a veszettség kialakulását gátló sorozatoltáson, beavatkozás nélkül azonban a vírus végzetes kimenetelű, éppen ezért a Nébih munkatársai mindenkit arra kérnek, hogy azonnal jelentse a helyi állategészségügyi hatóságnak, ha rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatot,  háziállatot lát. Ha valaki kutyától, macskától vagy vadállattól szerez sérülést, haladéktalanul fel kell keresnie egy orvost! 

A veszettség elleni oltás hazánkban a kutyák esetében évente kötelező, a macskák esetében viszont csak ajánlott. A kialakult helyzetben a szakemberek fokozott odafigyelésre kérik a gazdikat, illetve felhívják a figyelmet az oltás beadatásának, illetve ismétlésének fontosságára is.  

További információ a Nébih oldalán található, az elhullott rókákat pedig az alábbi ZöldSzámon lehet bejelenteni: +3680263244 

Forrás: Nébih 

 

2024. január 30.