Teljesen eltűnhet az egyik legrégebbi magyar kutyafajta

Aggasztó jelenségre hívta fel a figyelmet a Hunnia Kuvasz Tenyésztői és Kulturális Egyesület. A szervezet szerint ugyanis az egyik legrégebbi magyar kutyafajta, a kuvasz egyedszáma drámai módon lecsökkent az utóbbi időben. Vajon megmenthető még az egyik leghíresebb juhászkutyánk?

A kuvasz talán még a komondornál is régebbi fajta, amelynek ősei a népvándorlás során, elődeinkkel érkeztek a Kárpát-medencébe. A tanyák és vidéki kúriák körüli nyájak őrzésére tökéletesen alkalmas, az estére szabadon engedett egyedek pedig a tolvajok rettegett ellenségei voltak. Egykoron medve-, bölény-, és tulokvadászatokon is jó szolgálatot tettek. A haszonállatok és a ház őrzése testhezálló feladat a kuvasznak ugyanis igencsak tekintélyes méretű, marmagassága akár a 70-76 centimétert is elérheti, súlya pedig 60 kilogramm fölé is kúszhat. A szőrzete jellegzetesen hullámos, fehér színű, amely segített a gazdának abban, hogy szürkületkor is meg tudja különböztetni kutyáját a vadállatoktól. Bátor, intelligens és nagyfokú szabadságot igénylő fajta, amelyet sokan (tévesen) különösen agresszívnek tartanak, pedig megfelelő nevelés hatására igen jámbor, gyerekkedvelő kutya. Két éves kora után azonban már nehezen idomítható.

A kuvasz számára a legnagyobb csapást a második világháború és az azt követő időszak jelentette, ugyanis a portyázó katonák először a gazdaságokat őrző kutyákkal végeztek. Később megindult ugyan a fajta tervszerű tenyésztése, és a népszerűsége is növekedni kezdett, de a városiasodás miatt egyre kevesebben választották a kuvaszt házi kedvencnek. A Hunnia Kuvasz Tenyésztői és Kulturális Egyesület nyilvántartása szerint mára alig 1800 regisztrált egyed él Magyarországon, a szaporulat pedig évi 150-250 egyedre tehető, ami azt jelenti, hogy a kuvasz kihalási fázisban van. A fajta megmentéséhez nagyobb társadalmi összefogásra, illetve a kuvaszban rejlő újabb lehetőségek felkutatására van szükség. Az alábbi videóból részletesebben is megismerheted a kuvaszt:

Ugye te sem szeretnéd, ha a kuvasz teljesen eltűnne hazánkból? Akkor oszd meg a Facebookon ezt a posztot, és hívd fel ismerőseid figyelmét a problémára!

Forrás: index.hu/wikipedia/hunniakuvasz.hu
2019. május 23.