EBZÁRLAT! Nézd meg, hogy a te kutyádra is vonatkozik-e!

Idén októberben is lebonyolításra kerül a rókák ilyenkor megszokott veszettség   elleni vakcinázása, amelyre azért van szükség, mert Magyarországon a vörös róka az a faj, amelynek a leginkább köze van a betegség időnkénti felbukkanásához. A vakcinázás által érintett területeken az illetékes főállatorvos minden esetben ebzárlatot rendel el. Lássuk ennek mi az oka, és gazdiként mi az, amire oda kell ilyenkor figyelned! 

2019-ben a rókák veszettség elleni immunizálására október 5. és október 13. között kerül sor. A vakcinázás sűrűn lakott területeket nem érint, ám érdemes szemügyre venni az alábbi térképet, ahol jól látható a szakemberek tervezett útvonala.

Még pontosabb képet ad a NÉBIH által megyékre és településekre lebontott lista, amelyet itt érhetsz el. A táblázatban az adott területre vonatkozó ebzárlat időtartama is fel van tüntetve, ám a körülményektől függően lehetnek változások a vakcinázás menetében, ezért ha a te lakóhelyed is szerepel a listán, érdemes bővebb tájékoztatást kérned az illetékes járási állategészségügyi hivataltól vagy a helyi önkormányzatnál.

Magát a vakcinázást egyébként kétféle módon végzik a szakemberek: kisrepülőgépekről ledobott csomagokkal, illetve kézi szórással. A rókáknak kihelyezett csalétkek aluminium-műanyag fóliában vannak elhelyezve, és kellemetlen szagukról könnyen felismerhetők. A vakcinázásra vörös rókafejet ábrázoló plakátokkal is felhívják a figyelmet az érintett területeken. A vakcina a kutyákra és macskákra nincs hatással, ám fontos, hogy azt a rókák fogyasszák el. Főként ezért rendelt el a főállatorvos ebzárlatot.

Az ebzárlat hossza általában 21 nap szokott lenni, és nem csak a kutyák számára jelent korlátozásokat. Az érintett területeken tilos a legeltetés is, a háziállatokat pedig úgy kell tartani, hogy az ebzárlat 3 hete alatt ne érintkezhessenek más állattal és emberrel. A kutyasétáltatásnál különösen oda kell figyelni a póráz és a szájkosár használatára, ha pedig a település határán kívül sétáltatnád a kedvencedet, állatorvosi vizsgálatra és külön engedélyre lesz szükséged! A szigorúbb szabályok alól kivételt képeznek a veszettség oltással rendelkező vadászkutyák, fegyveres erőkhöz tartozó kutyák, mentőkutyák, segítőkutyák és vakvezető ebek, de csak indokolt esetben.

Ezek tehát a legfontosabb tudnivalók az őszi ebzárlatról. Oszd meg a kutyABC Facebook-oldal erre vonatkozó bejegyzését itt, hogy a közelben lakó ismerőseid is értesülhessenek!

Forrás: NÉBIH
A kép forrása: NÉBIH
2019. szeptember 30.