Cicaferomon kvíz

Tudtad, hogy a cicák számunkra szinte észrevehetetlen módon is „beszélgetnek” egymással? A különböző hangokon és a testbeszédükön kívül a legfontosabb kommunikációs eszközeik kémiai jelek, „illatanyagok” vagy más néven feromonok, amelyek a többi élőlény számára érzékelhetetlenek. Leszámítva persze minket, hiszen habár természetes módon mi is képtelenek lennénk dekódolni a cicák kémiai üzeneteit, laboratóriumi körülmények között már elő is tudjuk állítani ugyanazokat a feromonokat. Íme tehát 10 kérdés szőrös kis társaink titkos nyelvéről! Felkészültél?  

1. A gerinces állatok közötti, kémiai vegyületek útján történő kommunikációnak három fő módja ismert. Melyik a kakukktojás az alábbiak közül?
2. A feromonok érzékelése egy különleges szerv feladata, amely az orrüreg elülső részében, a kemény szájpadláson helyezkedik el. Mi a neve ennek a szervnek? 
3.  Ahhoz, hogy a feromonokat érzékelhesse, a cicának aktívan levegőt kell pumpálnia a páros szerv üregeibe. Mi a neve ennek a jelenségnek?  
4.  Az imént említett reakciónak szemmel látható jele is van a cicáknál. Melyik lehet ez az alábbiak közül? 
5.  Az anyacicák szervezete olyan feromonokat termel, amelyek harmóniát teremtenek a kiscicák között és fokozzák a kölykök biztonságérzetét és nyugalmát. Hogy hívják ezeket a feromonokat?  
6.  A cicáknál a feromonok használata igencsak feltűnő. Az alábbi négy magatartásból három feromonhasználatra utal, de melyik lehet a kakukktojás?  
7.  Hányféle vegyületből állnak a cicák pofatájéki feromonjai?  
8.  A feromonok segítségével a cicák sok mindent képesek kifejezésre juttatni. Az alábbiak közül melyikre NEM alkalmasak a feromonok?  
9.  Az otthon is alkalmazható, laboratóriumban előállított feromonok megoldást nyújtanak olyan stresszből fakadó viselkedésbeli problémákra, mint a bujkálás, az étvágycsökkenés, a túlzott tisztálkodás, a vizeletspriccelés és a karmolászás. Milyen esetekben ajánlott még a használatuk?  
10.  A feromonok alkalmazhatók utazás előtt és alatt, költözéskor, lakásfelújítás után, állatorvosi vizit esetén és új kisállattal való összeszoktatás során. Az alábbiak közül melyik az a cicaferomonokat tartalmazó termékcsalád, amelynek tagjai alkalmasak erre?  

Érdekesnek találtad a kvízt? Akkor érdemes feliratkoznod erre a blogra, ahol a feromonokról és a cicák viselkedéséről olvashatsz érdekes bejegyzéseket! 

2022. augusztus 5.

Kapcsolódó termékek

További termékek