Az ízületi elfajulás: amikor minden lépés fáj

Az ízület elfajulás (latinul arthrosis) az ízületet alkotó elemek elfajulással járó elváltozása.  Gyakran emlegetik osteoarthritiszként, amely elnevezés arra utal, hogy az elfajulás mellett gyulladásos jelenségek is zajlanak az ízületben és a csontban. Az arthrosis (ejtsd: artrózis) lehet az öregedés elkerülhetetlen velejárója, de okozhatja sérülés, túlsúly vagy bekövetkezhet az ízületek rendellenes terhelése miatt is, pl. csípő- vagy könyökízületi diszplázia esetén.

Felkeltheti az arthrosis gyanúját, ha a kutya sántít, pihenést követően nehezen kel fel, a szokásosnál kevesebb mozgás után is „elfárad”. Az emberekhez hasonlóan a kutya is igyekszik elkerülni a fájdalommal járó mozdulatokat, pl. nem szívesen lépcsőzik, nem ugrik be az autóba.  Gondolj erre a lehetőségre is, amikor legközelebb engedetlenséget sejtve megszidod négylábú barátodat!

shutterstock_134025194

Sajnos ebből a betegségből nem lehet teljesen meggyógyulni. Ugyanakkor a korai diagnózis a megfelelő gyógykezeléssel kiegészítve hozzájárulhat kutyád életminőségének javulásához. Továbbá Te is sokat tehetsz azért, hogy a folyamat lassabban fejlődjön ki, és hogy kutyád jobban érezze magát. Más szóval: az arthrosissal együtt kell élni, ami életmódváltást jelent kutya és gazdája számára egyaránt.

Könnyű belátni, hogy a súlyfelesleg plusz terhet ró az ízületekre, ezért ügyelj arra, hogy kutyád ne hízzon el! Ne felejtsd el, hogy a kor előrehaladtával változik az anyagcsere, és egyidejűleg az eb mozgásigénye is csökkenhet. Mindezek következtében pedig fokozódik az elhízás veszélye. Amennyiben kutyád már túlsúlyos, kérdezd állatorvosodat a fogyókúrás lehetőségekről.

A csontok, izmok, ízületek és inak karbantartásához elengedhetetlen a testmozgás. Ugyanakkor a túlzott igénybevétel is árthat kutyádnak! Mozogjatok tehát rendszeresen, ám mértékkel! Tartsd be a fokozatosság elvét és mindig figyeld kedvenced reakcióját! Bizonyos esetekben kifejezetten káros lehet a mozgás, ezért minden esetben kérd ki állatorvosod véleményét!

A porcállomány újraépülését elősegítő ún. porcvédők adagolása kifejezetten javasolt. Korán felismert, enyhébb esetekben önmagukban is elegendőek lehetnek, a későbbiekben pedig kiválóan kiegészítik a gyulladás- és fájdalomcsillapítók hatását, továbbá lehetővé teszi azok adagjának csökkentését. Mivel a cél a szervezet „feltöltése”, az összes készítményt legalább 2 hónapon át, napi rendszerességgel, folyamatosan kell adagolni. Amennyiben a kutya állapota úgy kívánja, 1-3 hónap elteltével újabb kúra kezdhető. Ez annyit jelent, hogy a porcvédők adagolása évente akár 2-3 alkalommal is megismételhető.

porc

Az elfajulás súlyosabbá válásával idővel szükségessé válhat egyéb készítmények adagolása is. Ezek mind vénykötelesek, amelyeket állatorvosod ír fel kutyádnak.

Az arthrosis tünetei más, súlyos betegség, pl. Lyme-kór velejárói is lehetnek, amelyek a tünetek csillapításán kívül oki kezelést is igényelhetnek. Ezért panaszok jelentkezése esetén feltétlenül kérd ki állatorvosod tanácsát!

2016. március 7.

Kapcsolódó termékek

További termékek