Az 5 legfontosabb dolog egy cica számára

A cicák háziasítása óta kevesebb idő telt el, ráadásul eredetileg sem voltak falkában élő, szociális állatok, így egyrészt élénkebben működnek az ősi ösztöneik, másrészt eltérő szükségleteik vannak a kutyákhoz képest. Tulajdonképpen meglepő, hogy megférnek mellettünk, hiszen a mi rohanó, változásokkal teli életmódunk elvileg nem összeegyeztethető a macskákéval, akik az állandóságra és a rutinra törekszenek. Mégis létezik öt tényező, aminek a megléte feloldja az ellentmondásokat! 

1. Tér 

A cicák territoriális állatok, azaz általuk kijelölt területtel rendelkeznek, amelyet a felügyeletük alatt tartanak. Ez ideális esetben nagyobb kiterjedésű, mint egy lakás, ahol napjainkban rengeteg cica éli le az életét, tehát a szabad kijárású kedvencek ilyen szempontból előnyben vannak. Szerencsére néhány hasznos tanácsot figyelembe véve a lakásunkat is macskabarát otthonná tehetjük! 

2. Függetlenség 

A cicák „magányos farkasok”, tehát kedvelik az egyedüllétet és szeretnek önálló döntéseket hozni. Ez máris sérül, amennyiben több házi kedvenccel kell osztozkodni a területen és az erőforrásokon, tehát ebben az esetben a gazdinak különösen körültekintőnek kell lenni. Több macska esetén külön etető-, itatótál, alomtálca, kaparófa és fekhely javasolt, ha pedig kutya is van a háznál, törekedni kell arra, hogy ne zavarhassa a cicát, amíg az alapvető szükségleteivel van elfoglalva. Emellett érdemes minél több búvóhelyet biztosítani macskánk számára akkor is, ha egyedüli kedvenc, illetve békén hagyni, ha elvonulna akár hosszabb időre is. 

3. Nyugalom 

A macskák a szokásaik rabjai, ezért bármilyen változás, ismeretlen zaj, vagy akár a vendégek is kizökkenthetik őket a nyugalmukból. Gazdiként érdemes odafigyelni arra, hogy mi az, ami zavarja kedvencünket, és a lehető legnagyobb mértékben megkímélni őt a stressztényezőktől.  

4. Rejtekhelyek 

Az elvonulási lehetőség olyan fontos a cicák számára, hogy érdemes külön kiemelni. A függetlenség megőrzése, a többi háziállattól való elszigetelődés és a különböző stressztényezők kizárása érdekében a búvóhelyek létszükségletet jelentenek kedvenceink számára. Éppen ezért érdemes a lakásban minél több lehetőséget biztosítani cicánknak, hogy egymaga lehessen. A magasabban fekvő, mondjuk polcon vagy szekrény tetején lévő rejtekhelyek még nagyobb biztonságérzetet keltenek.  

5. Kiszámíthatóság 

Ahogy korábban említettük, a macskák számára talán nincs is fontosabb dolog az állandóságnál. Ragaszkodnak a napirendjükhöz, a területükhöz, az ott található tereptárgyakhoz és a magányhoz is. Éppen ezért a cicás családok esetében a felújítást, költözést, új háziállat befogadását, kisbaba érkezését, állatorvoshoz való utazást és a napirend, életmód változtatását még nagyobb körültekintéssel és előkészületekkel érdemes végezni. 

Ha szeretnél többet megtudni a cicák szükségleteiről és viselkedéséről, érdemes feliratkoznod a Feliway Blogra! 

Forrás: feliway.hu 
2021. november 8.