Az 5 legfontosabb dolog, amit tudnod kell egy kiscica befogadásakor

Akár volt már a családban kiscica, akár nem, egy új jövevény mindig izgalommal tölti el az embert. Az előkészületek és az első néhány hét azonban sokkal meghatározóbb, mint gondolnánk. Íme az öt legfontosabb dolog, amire figyelnie kell minden rutinos és újdonsült macskagazdinak egyaránt!

1. Új környezet, új kihívások

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a kiscicát már rögtön az új környezetbe való megérkezése után lefoglalják. Persze a játék és a babusgatás fontos lesz a későbbiekben, ám az első lépés, hogy kedvencünk hozzászokjon az új otthonához. A legjobb, ha ezt egyedül és önállóan teszi, ezért a hazaérkezés után engedjük szabadon egy olyan szobában, ahol az alomtálcán keresztül az itató- és etetőtálon át minden megtalálható, amire szükséges van, és természetesen nem leselkedik rá semmilyen veszély! Egy plüssállatot vagy egyéb játékot is adhatunk neki, de a lényeg, hogy ezután hagyjuk magára, hogy körbeszaglászhasson, hogy felmérje a terepet! A szobák ajtóit hagyjuk nyitva, hogy szabadon közlekedhessen a lakásban, és ne hívogassuk, vagy erőltessük, hogy menjen át máshová!

2.  Macska a házban

Ha kertes házról van szó, elengedhetetlen, hogy a macska előbb-utóbb felfedezze magának az udvart is, de jó, ha odafigyelünk arra, hogy az első néhány napban még fokozott veszélynek van kitéve a számára ismeretlen környezetben. Először hagyjuk, hogy hozzászokjon az otthon melegéhez, hogy a szabadba való kiengedést követően már biztosan tudja, hogy hol az a hely, ahol biztonságban van, ahol finom falatok várják! Ha a későbbiekben el is kószálna, így már valószínű, hogy egyedül is képes lesz hazatalálni.

3. Valami ismerős…

Bárhonnan is fogadunk be cicát, mindenképpen kérdezzünk rá arra, hogy van-e olyan játék, rongydarab, takaró, amellyel sok időt töltött új kedvencünk a mamájával, a testvéreivel vagy akár egyedül! A belőlük áradó szagok ugyanis ismerősek lehetnek már szőrös kis barátunk számára, így könnyebben meg fog birkózni a hatalmas változásokkal.

20180711_enkedvencem_macska_új_macska_cikk

4.  Sok-sok móka

Ha már túlvagyunk az első lépésen, és a kiscica felfedezte magának a lakást, akkor jöhet a játék a szeretgetés. Azon túl, hogy a sok móka leköti a figyelmét, fejleszti is a képességeit, erősíti a kötődést a gazdi és a macska között. Nem utolsó sorban kevesebb energiája marad arra, hogy a cserepes virágokba ugráljon vagy rongyosra karmolássza a szőnyeget.

5.  A „hangulat” megteremtése

Ez akár az első lépés is lehetne, hiszen ha a cica otthonos környezetbe kerül, sokkal könnyebben megy a beilleszkedés. Ehhez a harmadik lépésben említett ismerős szagok mellett nagyban hozzájárulhat a FELIWAY CLASSIC Párologtató is, mely olyan természetes „üzeneteket” bocsát a levegőbe, mellyel a cicák is kommunikálnak egymással, és amely megnyugvással tölti el új kedvencünket is. Ugyanezeket az „üzeneteket” hagyják egyébként a macskák azokon a felületeken is, amelyekhez hozzádörgölik a pofikájukat. Ha tehát a FELIWAY CLASSIC Párologtató működésbe lép már a cica érkezése előtt 24 órával, az első pillanattól kezdve nagyobb biztonságban fogja magát érezni.

Te hogyan szoktattad hozzá kedvenced az új otthonához? Írd le kommentben a macskABC Facebook-oldal posztja alá, ide!

2018. augusztus 14.

Kapcsolódó termékek

További termékek