Ausztráliában korlátozhatják a cicákat és gazdijaikat

A macskák cuki házi kedvencek vagy kegyetlen ragadozók? Ezzel a témával mi is foglalkoztunk már ebben a cikkünkben, és hát az igazság az, hogy mindkét állítás megállja a helyét. Azt persze mindannyian tudjuk, hogy a cicák mennyire ragaszkodók és szeretetteljesek a gazdijuk felé, és azt is, hogy néha-néha elejtenek egy-egy egeret, de gondoltad volna, hogy Ausztráliában olyan szintű pusztítást végeznek a házi macskák, hogy már őshonos állatokat is veszélyeztetnek? 

A teljesen vagy részben szabadban tartott macskáknak sokkal több lehetőségük van arra, hogy az őseiktől örökölt vadászösztönt élesben is gyakorolják. Sőt, annak idején az ember is ezért fogadta el a cicák közelségét, mert hatékonyan tizedelték a magtárak körül ólálkodó rágcsálókat, így mérsékelve a kártevők által okozott veszteséget. Van, ahol a cicák „áldásos” tevékenysége szinte fel sem tűnik, ám Ausztrália a legtöbb országhoz, kontinenshez képest jóval elszigeteltebb élőhely, így őshonos állatai is fokozottabb veszélyben vannak a telepesek által a 18. századtól behurcolt ragadozóktól. 

Egyes felmérések szerint a szabadon portyázó macskák évente mintegy 2 milliárd állatot vadásznak le Ausztráliában, így több faj eltűnéséért is felelősek lehetnek. Ez egyedekre lebontva körülbelül ezres nagyságrendű gerinctelen állat, madár, hüllő és rágcsáló lehet együttvéve. Annyit azért fontos kiemelni, hogy nem elsősorban a házi kedvencként tartott cicák a felelősek a mészárlásért, hanem sokkal inkább az elvadult kóbormacskák. 

A fenti problémára szeretne megoldást találni egy ausztrál kisváros, Fremantle, ahol a helyi vezetők szeretnék elérni, hogy a település 750 regisztrált cicája csak pórázon tartva lehessen a szabadban, így könnyebben meg tudják különböztetni a házi kedvenceket a kóbor macskáktól, illetve megakadályozhatják, hogy párosodjanak egymással, így növelve az elvadult populáció méretét. Az indítványt még nem fogadták el, de ha a szabályozás tényleg megvalósul a gyakorlatban, az lavinát indíthat el az ausztrál települések körében, ugyanis nem csak Fremantle környéke érintett a problémában.  

Szerinted nálunk is kellene korlátozni a cicák mozgását? Írd meg a véleményed kommentben a macskABC Facebook-oldal posztjánál! 

Forrás: LADbible 
2022. január 10.