Amit a kutyák leggyakoribb bélférgeiről tudni érdemes

A kutya leggyakoribb belső élősködői a bélcsatorna különböző szakaszaiban telepednek meg. A férges kutya rendszerint nem mutat tüneteket, ugyanakkor a fiatal vagy valamilyen hajlamosító tényező, pl. súlyos bolhafertőzés, vemhesség, daganatos betegség által legyengített állatok súlyosan megbetegedhetnek.

A kutyák rendszerint közvetlenül féregpetével, illetve féreglárvával szájon át fertőződnek, esetleg köztigazda állatok (egér, bolha, madarak, nyers hús) elfogyasztásával (pl. galandférgek), de megfertőződhetnek a születés előtt az anyaméhben (pl. orsóférgek), a szoptatás során az anyatejjel (pl. orsóférgek), vagy ritkán ép bőrön át.

 

Galandférgek

galandféreg

A húsevők vékonybelében élősködő kifejlett galandférgek súlyos fertőzöttség esetén is csak elvétve okoznak tüneteket. Ugyanakkor, az uborkamagképű
galandféreg (Dipylidium caninum) esetén a rizsszemre emlékeztető féregízek aktívan kivándorolhatnak a végbélnyíláson át, amely viszketést okoz: ez a kutyák „szánkázásának” egyik lehetséges oka. E féregfajjal a bolhák, illetve a tetvek szétrágásakor és lenyelésekor is fertőződhetnek kedvenceink, ezért is fontos a rendszeres bolhátlanítás.

Az ember egészsége szempontjából a legjelentősebb a kutya és a macska echinococcosisa (ejtsd: ehinokokkózisa), amelyet két galandféreg faj okoz. Az ún. háromtagú galandféreg (Echinococcus  granulosus) kb. 3-6 mm hosszú, a kutyák vékonybelében élősködik. A rókák öttagú galandférgével (Echinococcus multilocularis) a rókákon kívül más kutyák és a macska közvetítésével kerülhet kapcsolatba kedvencünk. 

 

Orsóférgek

orsóféreg

Súlyosan fertőzött kutya- és macskakölyköknél gyakori az aceton- (körömlakk-lemosó) szagú lehelet, a „pókhas”, remegés, eszméletvesztés. Az ürített bélsárban vagy a hányadékban könnyen észrevehetőek a spagettire emlékeztető, 2-18 cm hosszúságú kifejlett férgek. A kutyák orsóférgességét három faj okozza: Toxocara canis, Toxocara mystax és Toxascaris leonina.

 

 

 

Kampósférgek

kampósféreg

A kampósférgekkel való nagyfokú fertőzöttség esetén emésztőszervi tüneteket, pl. véres hasmenést, sőt komoly vérveszteséget is tapasztalhatunk kedvenceinkben.

 

 

 

 

Ostorféreg

ostorféregA kutya ostorférge (Trichuris vulpis), 2-8 cm hosszúságú fonálféreg, mely elsősorban kifejlett kutyákban gyakori. Különösen menhelyeken, gyepmesteri telepeken fordul elő gyakran. Legtöbbször fogyást, váltakozó hasmenést, rossz kondíciót okoz.

 

 

Többet szeretnél tudni a témáról? A féregtelenítésről itt, a férgek okozta emberi megbetegedésekről pedig itt olvashatsz.

2017. október 2.

Kapcsolódó termékek

További termékek