A heveny hasmenés okai és veszélyei macskáknál

A heveny hasmenés igen előkelő helyen áll azon a képzeletbeli listán, amelyen az állatorvos felkeresésének okai szerepelnek, nem árt tehát egy pár mondatot szentelni neki. A hasmenés a megszokottnál hígabb, nagyobb víztartalmú bélsár gyakori ürítését jelenti. Heveny lefolyásúnak pedig akkor tekinthető, ha a folyamat 2-3 hétnél nem régebben áll fenn.

A béltartalomban toxinok, vírusok, baktériumok lehetnek, amelyek nap mint nap veszélyeztetik kedvenceink egészségét. Ugyanakkor az esetek többségében ezeket a támadásokat eredményesen hárítja az a védelmi rendszer, amelyet a bélnyálkahártya, valamint a felületét bevonó vékony mucinréteg alkot. A hasmenés annak a jele, hogy ez a védelmi rendszer károsodott. Megállapították, hogy bármi legyen is a hasmenés hátterében, a mucinréteg mindig sérül. Ezzel aztán megnyílik az út a bélhámsejtek és a mélyebben fekvő szövetek felé, amely az állat állapotának súlyosbodását vonja maga után. A hasmenés során a macska a tápanyagok mellett folyadékot és értékes elektrolitokat veszít, ami akár életveszélyes állapothoz is vezethet, különösen, ha hányás is jelentkezik.

Diarsanyl a kutyák és macskák hasmenésének okai

Egy a közelmúltban, az Egyesült Királyságban végzett felmérés szerint az esetek több mint háromnegyedében a macska által fogyasztott eleséggel kapcsolatos minőségi vagy mennyiségi probléma áll a heveny hasmenés hátterében. Igen gyakori hiba a hirtelen történő eleségváltás. A bélflórát alkotó baktériumok ugyanis hozzászoknak egy bizonyos összetételű eleséghez, ezért ha változtatni szeretnénk, akkor azt célszerű fokozatosan, a régi és az új eleség keverésével több nap alatt véghezvinni.

Vannak macskák, akik egy mozgalmasabb vendégséget vagy környezetváltozást követően hirtelen hasmenéses tüneteket produkálnak, amit a szakirodalom stressz eredetű vagy neurogén hasmenés néven ismer. Nem árt tudni, hogy például a máj- vagy vesebetegségek, hasnyálmirigy-gyulladás, számos daganatos betegség, illetve fertőzés kísérő tünete is lehet a hasmenés, amely esetekben természetesen az alapbetegség orvoslása is szükséges az emésztőszervi panasz tüneti kezelése mellett. Ugyanez érvényes a bélférgek, továbbá a vírusok, a baktériumok, a gombák vagy az egysejtűek okozta hasmenés esetén is. Fontos tudni, hogy ezek közül számos kórokozó megbetegítheti az embert is (ún. zoonózis), ami újabb nyomós érv, hogy miért érdemes feltétlenül állatorvoshoz fordulni!

2016. május 12.

Kapcsolódó termékek

További termékek